Print opties

Trenette al tartufo estivo

Trenette met zwarte zomertruffel

Cooking Method
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 15 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Een heel geraffineerd receptje uit de Italiaanse keuken. Simpeler kan het haast niet. En de smaak is gewoonweg adembenemend verfijnd.

Trenette:

Trenette worden vaak in één adem genoemd met linguine en tagliolini. Het zit hem allemaal in de breedte ten opzichte van de dikte, al scheelt het vaak - en dat verschilt ook nog eens per fabrikant - niet meer dan enkele honderdsten van een millimeter. Voor het gemak: trenette zijn smaller dan fettuccine en breder dan spaghetti alla ghitarra. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 300 grammen pastadeeg (zie recept of 440g droge trenette)
  • 40 grammen boter
  • 1 teen knoflook
  • zout (naar smaak)
  • 50 milliliters olijfolie
  • 80 grammen zwarte zometruffel (vers uit de tuin)
  • 4 Mandjes van Parmezaanse kaas (zie recept)
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachine
  • Keukenmachine
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Maak eventueel de pasta zelf. Dit gerecht verdient dat. De smaak is zo subtiel dat een eigengemaakte pasta hierbij volledig tot zijn recht komt. Volg daarvoor dit recept
    • Maak de truffel schoon, eerst onder koud water en daarna met een paddenstoelenborstel of penseel om alle resten van aarde te verwijderen.

    • Schaaf de truffel in flinterdunne plakjes met een truffelschaaf

    • Zet de boter en de olijfolie samen op een heel zacht pitje op het vuur 
    • Als de boter gesmolten is voegt u de schoongemaakte teen knoflook toe. Laat deze een minuut of 3 stoven
    • Haal nu de knoflook uit het botermengsel, voeg de truffel toe (hou een paar plakjes apart voor de versiering) en doof het vuur
    • Kook de pasta in ruim zout water
    • Giet af (hou wat "acqua della pasta" - kookwater - achter om eventueel de pasta iets vochtiger te maken indien nodig) en voeg bij het mengsel van boter en truffel
    • Meng goed door elkaar en serveer, eventueel met een mandje van Parmezaanse kaas (klik voor recept).

    Wijntip: 

    Bordeaux, Nebbiolo delle Langhe, Montepulciano d’Abruzzo, Rosso di Montalcino, Sagrantino di Montefalco. Mag echt wel eens een keertje, met zo'n gerecht.

Keywords: pasta, truffel, tartufo

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!