Print opties

Tompouce van groenten uit de Japanse bladsnijder

Millefeuilles de légumes du coupe lanières japonais

Cooking Method , ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 180 min Total Time: 3 uren 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Japanse bladsnijder (Japanse schaaf)

Een dagje geen vlees? Goed idee! Goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu!  Afwisselen, dat is waarschijnlijk toch nog steeds het beste devies.

[caption id="attachment_2392" align="aligncenter" width="300"]Japanse schaaf Japanse schaaf[/caption]

Tompoes, tompouce
Iedere kok weet het…..een tompoes is eigenlijk een gebakje, ook wel bekend als millefeuille (Frankrijk),  mille foglie (Italië), nap (VS), napoleonbakelse (Zweden), of gewoon Napoleon. Dichterlijke vrijheid zullen we het maar noemen.

[caption id="attachment_6461" align="aligncenter" width="679"]Originele Franse millefeuilles Originele Franse millefeuilles[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • Stuk of 6 plakken groentesheets (courgette, witte en oranje zoete aardappel)
  • 4 klontjes boter (of margarine)
  • 100 milliliters sugo (zie recept)
  • 1 liter groentebouillon (zie recept)
  • zout (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Japanse schaaf
  • Oven
  • Ovenschaal
  • 4 Garneerringen
  • Aluminiumfolie
Instructies
  1. Garneerringen
    Garneerringen zijn er in allerlei vormen en maten. Op de hoofdfoto ziet u een rechthoekige groentetompouce. Maar rond kan natuurlijk net zo goed. Daarom hebben de in de stappen van dit recept een ronde garneerring ingezet, én een rechthoekige.
  2. Lees hier hoe u sheets maakt voor deze tompouce: klik voor recept. Voor deze keer hebben we sheets van twee soorten zoete aardappel (wit en oranje) en...

  3. Bereiding:

    ...courgette gebruikt. U heeft natuurlijk volledig de vrije keuze hierin.

  4. Zodra de sheets klaar zijn legt u ze op een werkvlak...

  5. ...en steekt u met de garneerring laagjes uit de sheets. Hou de volgende verhouding aan:

    • 1 laagje oranje zoete aardappel
    • 2 laagjes courgette op 1 laagje zoete aardappel  aan
    • 1 laagje witte zoete aardappel
  6. De laagjes stapelen zich op in de garneerring. Stapel de tompouce zo hoog op als u wilt.

  7. Snij per garneerring een stukje boter of margarine (vegan) af.

    • Zet de garneerringen in een ovenvaste schaal
    • Leg op iedere tompouce een stukje boter
    • Breng op smaak met zout
  8. Zorg dat u een liter groentebouillon (klik voor recept) klaar heeft staan

  9. Giet de groentebouillon in de schaal tot ongeveer 2 centimeter hoogte.

    • Sluit af met zilverpapier en zet in de oven op 120 graden
    • Laat 3 uur garen
    • Controleer met een vleespen of tandenstoker of de groente gaar is
    • Als u een krokant bovenlaagje wenst, kan nu het zilverpapier eraf en kunt u de tompouce nog even laten kleuren onder de grill van uw oven op 200 graden.
  10. Druk de tompoezen uit de garneerring op een bord.

  11. Zeef het stoofvocht in een sausteuse.

  12. Voeg de sugo (klik voor recept) toe.

  13. Laat indampen tot een mooie gladde saus is ontstaan (let op zout). (reduceren)

  14. Voeg de saus bij de tompouce.

  15. Serveer. Klaar!

  16. En met een rechthoekige garneerring ziet dat er dan zo uit:

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!