Tirools stofvlees met peterseliewortel
Wortelpeterselie
De wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum) is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. Het is een “vergeten groente”, oorspronkelijk uit Zuid-Europa, die langzaam opnieuw zijn opmars maakt. De wortel lijkt op een kleine pastinaak. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C . De wortels kunnen zowel rauw als gekookt als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.
Jeneverbes
De jeneverbes is de vrucht van de Juniperus communis, een conifeer. De naam jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit junior, jongere en parere verschijnen. Dit slaat op de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen. De distillaten jenever, gin en borovichka (боровичка) en de likeur Bénédictine worden gemaakt met deze vrucht. De jeneverbes bevat oliën die wel gebruikt worden in badolie. Ook worden de vruchten als specerij gebruikt in bijvoorbeeld marinades voor wild en zuurkool. Naast de bessen worden ook de bladeren gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis. In sommige landen van Oost-Europa wordt het hout van de Juniperus gebruikt om kleine decoratieve of huishoudelijke voorwerpen te maken die een bijzonder aangename geur verspreiden, vooral wanneer ze worden verwarmd. Dit hout is in Rusland zeer populair als onderzetter voor de theepot.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voorbereiding:
Snij de sjalotten over de lengte in vieren.
Stoof de tomatenpuree even in wat olijfolie om de zure smaak te verminderen.
Bereiding:
Serveertip:
Deze schotel komt het beste tot zijn recht met een mooie, huisgemaakte aardappelpuree (klik voor recept).
Wijntip:
Puristen zullen u zeggen dat een Oostenrijks gerecht een Oostenrijkse wijn behoeft. Een stevige Blauburgunder is daarom geen verkeerde keuze. Mocht u het in een ander land willen zoeken: een donkere rode wijn met hout en bosvruchten past goed. Een Nero d’Avola uit Sicilië past uitstekend. Maar dan wel een goeie.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!