Print opties

Tiramisù

Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 30 uur Rest Time: 5 uur Total Time: 35 uren
Beschrijving

Casanova?

De oorsprong van de Tiramisù is niet meer te achterhalen. Iedere regio van het Italiaanse schiereiland claimt het gebied van oorsprong te zijn. Ieder op zijn eigen manier. De meest kansrijke pretendenten naar de titel “Uitvinder van de tiramisù” zijn toch wel Toscane, Piemonte en Veneto. Legendes over dit gerecht zijn er genoeg. Sommige menen zelfs te weten dat deze zoete dis een afrodisiacum is. De meest plausibele variant plaatst de tiramisù in de 17e eeuw in Siena, Toscane. Daar zouden de locale banketbakkers, in afwachting van een bezoek aan de stad van de Groothertog van Toscane, Cosimo de Medici, besloten hebben een dessert te maken dat hun meester’s grandeur zou weerspiegelen. Het dessert moest dus in een aantal opzichten op hem lijken: Zacht van aard, geprononceerd en belangrijk, en van eenvoudige bouwstoffen. De banketbakkers noemden hun creatie de “Zuppa del duca” (Soep van de hertog). Het was de hertog zelf die het recept meenam naar Florence, van waaruit het zijn verspreiding door de wereld begon. Onder de edelen werd het dessert al snel bekend omdat het goed zou zijn voor de potentie. Zo ontstond de naam “tirami su”, oftewel “doe mij herrijzen, laat mij opstaan”. Wie weet, misschien is het daarom wel no steeds een erg geliefd dessert rond Valentijnsdag. En zie, zo ontstaat dus ook de legende dat het dessert het lievelingsgerecht was van de befaamde Giacomo Casanova, die zich, volgens dat verhaal, voortdurend bediende van de tiramisù opdat hij de vele courtisanes van Venetië nooit teleurstellen zou...

Savoiardi
Savoiardi, zoete lange brosse koekjes die lijken op langevingers maar veel breder van vorm en delicater van smaak zijn, ontlenen hun naam aan de oorspronkelijke streek van herkomst: Savoye. Hun oorsprong ligt ergens aan het eind van de XV eeuw, toen deze koekjes voor het hof van de Hertogen van Savoye werden gecreëerd ter gelegenheid van een bezoek van de Franse koning. Hierna is de savoiardo zich gaan verplaatsen door Italië. In de Napoletaanse traditie wordt dit koekje vooral gegeten rond carnaval, gedoopt in sanguinaccio, een brij van pure chocolade die wordt aangezuurd met vers varkensbloed. In de rest van Italië, en inmiddels ook in de rest van de wereld, is de savoiardo het meest bekend om zijn hoofdrol in het maken van Tiramisù.

 

[caption id="attachment_1911" align="aligncenter" width="750"]Savoiardi Savoiardi[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Voor 24 cannoli
  • 6 eieren
  • 500 grammen mascarpone
  • 50 grammen suiker
  • 300 grammen savoiardi
  • 100 grammen chocolade (puur)
  • espresso (naar behoeven)
  • 1 scheut Marsala (eventueel)
  • Keukengerei:
  • Mattarello (deegroller)
  • Pannenlikker
Instructies
    • Allereerst moet u sterke espressokoffie zetten. Hoe sterker hoe beter
    • Deze giet u in een vorm. U kunt de koffie eventueel zoeten met wat suiker maar echt nodig is het niet
    • Sommige recepten voegen nog wat Marsala toe aan de koffie maar ook dat is eigenlijk overbodig
    • Laat de koffie afkoelen
  1. Scheid de dooiers van de eiwitten.

  2. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker. Blijf kloppen tot een egale massa is bereikt.

  3. Voeg de mascarpone toe en klop deze los met een houten lepel of garde (niet al te lang).

  4. Klop nu de eiwitten tot stevige sneeuw en…

  5. …voeg deze toe aan de massa. Doe de rest van de suiker erbij en spatel voorzichtig door elkaar. De crème van de tiramisù is nu klaar.

  6. Dep de savoiardi in de koffie aan de kant zonder de suikerlaag. Laat ze niet liggen in de koffie, dan worden ze te slap.

  7. Bestrijk de bodem van een schaal met een laagje van het mengsel van eieren en mascarpone.

  8. Leg de savoiardi netjes in volgorde in één laag in de schaal.

  9. Bedek de laag savoiardi met een laag mascarponecrème en…

  10. …strijk deze glad. Strooi eventueel wat cacaopoeder (of chocoladekruimel) over de mascarponelaag.

  11. Maak weer een laag met de savoiardi. Als het goed is heeft u nu in de gaten dat u veel te weinig espresso had gezet, dus snel bijzetten!

  12. Weer een laag crème.

    • Sla met een deegroller pure chocolade tot kruim
    • Strooi dit over het mascarponemengsel
    • Zet het dessert nu minstens 5 uur in de koelkast. Let op voor sterke geuren in de buurt (vis, kaas, enz.). Tiramisù is daar erg gevoelig voor.
  13. SERVEERTIP

    • Het kost even tijd om de juiste verhoudingen vocht en koekjes te ontdekken. In ieder geval is het zo, dat de koek langzaam het vocht uit de mascarpone in zich opneemt. DUS (zoals met een heleboel traditionele gerechten): De volgende dag is ie nog lekkerker!
    • Bestuif de tiramisù vlak voor het opdienen met cacaopoeder. Doet u dat te vroeg, dan gaat de cacao “zweten” en dat ziet er minder mooi uit
  14. Wijntip

    een zoete dessertwijn, zoals een Passito di Pantelleria, Moscato Rosa, of Zibibbo. Of toch een Marsala, uiteraard.

Keywords: tiramisu, mascarpone, uovo, cioccolato

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!