Print opties

Nam Tok Neua – Thaise salade van ossenhaas

Thaise salde met ossenhaas Nam Tok Neua

Salade de filet de bœuf Thalandaise

Cooking Method , ,
Cuisine ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 25 min Cook Time: 5 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Een klassiek recept
Nam Tok Neua is een echte klassieker uit de Thaise keuken. Het is een matig tot zeer pittige salade van verse groenten en een mooi stukje vlees. Het is heerlijk verfrissend. er zijn verschillende varianten.

Verschillende recepten
Sommigen voegen Thaise basilicum toe, anderen vinden dat niet passen. In sommige recepten zit heel veel ui, in andere juist weer helemaal niet. Over een zaak schijnt men het ens te zijn – hoe beter het vlees, des te lekkerder het eindresultaat.

Koud geserveerd maar gloeiend heet…
Deze salade heeft nogal wat Spaanse peper. Rauwe, verse Spaanse peper. In Thailand zal hij dan ook, behalve in toeristische restaurants, de meeste Westerse toeristen te pittig zijn. Thuis kunt u zelf heerlijk aan de gang en heeft u alles in eigen hand. Tip: de baifanoedels helpen om het gerecht wat minder pittig te maken.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen ossenhaas (tournedos, chateaubriand, diamanthaas)
  • Marinade:
  • lichte sojasaus (naar behoeven)
  • 10-20 korrels korianderzaad
  • olijfolie (naar behoeven)
  • Salade:
  • 1/2 lente-ui
  • 5 snoeptomaatjes
  • 2 verse rauwe augurken (eventueel komkommer)
  • 300 grammen baifa noedels (eventueel)
  • Dressing:
  • 1/2 eetlepels gember (vers geraspt)
  • 1 eetlepel palmsuiker (gula java)
  • 3 eetlepels rijstolie
  • 1/2 eetlepels rijastazijn
  • 1 Spaanse peper (lombok)
  • water (naar behoeven)
  • 2 eetlepels limoensap (lime)
  • 2 tenen koflook
  • paar takjes korianderblad
  • 2 eetlepels vissaus
  • Keukenbenodigheden
  • Kernthermometer
  • Koekenpan
Instructies
  1. Voorbereiding vlees:

    • Vlees afsnijden in een of meerdere plakken van 2,5-3 cm dikte (trancheren)
    • Marineren met lichte sojasaus en olie (10 minuten)
  2. Voorbereiding dressing:

    • Palmsuiker en knoflook in een vijzel vermalen
    • Sap van de limoenen en vissaus toevoegen en even vermengen
    • Pepers in hun geheel toevoegen en vermalen met de stamper
  3. Voorbereiding salade:

    • Groenten opsnijden in handzaam formaat
    • Bij elkaar in een grote kom doen
  4. Bereiding vlees:

    • Ossenhaas dichtschroeien in een hete koekenpan zonder vetten, 2-3 minuten per zijde
    • Uit de pan halen en op een plank leggen
    • Bestrooien met gekneusde korianderzaadjes
    • Laten rusten, 5 minuten (rijpen)
  5. Bereiding salade:

    • Dressing toevoegen aan de salade
    • Vlees in plakjes snijden 
    • Eventueel: baifanoedels koken, afgieten en af laten koelen
    • Salade op borden leggen, eventueel op een bedje baifanoedels
    • Daarop dakpansgewijs het vlees
    • Daar overheen eventueel wat overgebleven dressing
    • Eventueel afgarneren met korianderblad. Klaar!
Keywords: sukade, angus, slade

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!