Tajine lam en kardoen
Tajine d’agneau au cardon
Tajine lam en kardoen
Description
Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard.
Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. IN de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig. Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt: hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!
Andere tajinegerechten? Klik hier
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei
Instructies
-
VOORBEREIDING
- Als u droge kikkererwten gebruikt, week ze 24 uur. Laat uitlekken
- Snijd het vlees in blokjes van 2 cm
- De kardoen moet goed gewassen worden
- Verwijder daarna de harde stengels aan de buitenkant die duidelijk nog distels bevatten. Die krijgt u niet gaar
- Schil daarna met een dunschiller zoveel mogelijk van de vezels aan de buitenzijde van de stengels schoon. Dit kunt u ook bereiken door de buitenste huidlaag te “stropen” zoals met rabarber. De uiteindelijke bedoeling is dat u geen lange draden overhoudt. Die zijn en blijven taai.
- Snijd de knoflook fijn (eminceren)
- Snijd de stengels van de kardoen in stukken van 5 cm en leg ze in ruim water met de azijn (tegen het verkleuren)
-
- Verhit de olie in een tajine op matig vuur. Let wel op – niet alle tajines kunnen direct vuur hebben – gebruik dan een braadpan
- Voeg de knoflook toe en laat even aanfruiten (doreren)
-
Voeg het vlees toe
-
- Doe nu alle kruiden behalve de verse in de tajine en roer goed door elkaar
- Braad het vlees even aan
-
- Voeg nu ook de verse kruiden toe en roer weer goed om
- Voeg het kopje water toe (deglaceren)
- Verlaag de warmtebron
- Laat 15 minuten sudderen
-
- Nu mag de (uitgelekte) kardoen er ook bij
- Sluit de tajine af met het deksel
- Laat het geheel minstens 60 minuten stoven
- Als alles gaar is kunt u met wat water en bloem een papje maken om het gerecht eventjes te binden. Klaar!
-
SERVEERTIP
Dit gerecht is heerlijk met bulgur of couscous.
-
Wijntip:
Maaltijden worden in het Midden-Oosten nog wel eens vergezeld met groene thee met munt of verse tijm. Een mooie rode wijn uit de streek kan natuurlijk ook. Denk aan een Tunesische Sidi-Saad, en Egyptische Omar Khayam of een prachtige Libanese Château Musar.
Ik kook 5 x per week uitgebreid! Maar ik besef dat ik een van de weinigen nog ben. Alles vegetarisch en zonder vis, vlees en schelpdieren dus! En alleen biologische groenten vers uit de tuin. Het kan heden tendage prima net als in alle tijden het ook kon. Je moet alleen even bewust keuze’s maken. En meer geld ben je ook niet kwijt. Het is niet terecht dat men denkt dat bewust gezond eten meer geld kost. Het hoeft helemaal niet veel geld en tijd te kosten.
Zetten jullie wat meer vegetarische gerechten op de site? Dat zou fijn zijn.
Een pompoen aardappel soepje bijvoorbeeld heeft maar 10 min voorbereiding nodig en kost echt nog geen 2,50 per kom en je kunt na 20 /30 minuten al aan tafel. Het is een kwestie van weten wat je doet. En voor je plezier kan je natuurlijk experimenten met soep met kruiden etc.
De problemen in de zorg kunnen we collectief heel gemakkelijk verlichten door wat gezonder en regelmatig te gaan eten aan tafel en niet voor het screen, en er tevens een ontspannings moment van te maken van een uur! Hoe is de mens zo verslaafd geraakt aan TEVEEL werken ten koste van zijn eigen leven en gezondheid? Begrijpt u het? Ik niet.
Eet smakelijk! Blijf gezond!
Dank voor uw uitgebreide, uiterst vriendelijke reactie! We hebben al heel wat vegetarische recepten geplaatst. Bovendien staat bij veel gerechten dat er ook een vegetarische variant van is, en hoe je die kunt maken. U kunt daarvoor op de zoekpagina de term “kan vegetarisch” aanklikken. Pompoensoep hebben we zeker al een recept van – twee zelfs: http://culinarius.nl/recept/pompoensoep-met-lardokaantjes/ en http://culinarius.nl/recept/pompoensoep-met-bimi-en-haricots-verts/ In beide gevallen kunt u de dierlijke eiwitten gewoon weglaten.
U heeft het in uw reactie een aantal keer over de kosten. Onze site stuurt daar niet op. Wij houden van lekker en bijzonder. Snel en goedkoop zijn leuk, maar bijzaak voor ons. Gezond – dat vinden we wel belangrijk en we zijn het met u eens: een bewust en gelukkig mens heeft minder kans op gezondheidsproblemen.