Print opties

Sunday Afternoon Bash

Polenta, saucisse, sauce tomates, pomme de terre au feu de bois

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 15 min Total Time: 20 minuten
Servings 10
Beschrijving

Worstje, polenta, sugo, en grillaardappel

Lekker tekeer gaan in de tuin. Haal alles uit uw buitenkeuken!

Polenta

Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem - de paiolo.

[caption id="attachment_5283" align="aligncenter" width="300"]Elektrische paiolo voor polenta Elektrische paiolo voor polenta[/caption]

Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk), en zelfs heeft niet iedereen tegenwoordig een oma die gek genoeg is om uren in de maispap te roeren. Er zijn daarom elektrische paiolo's in de handel. Veelal wordt echter voorgekookte polenta gebruikt.

[caption id="attachment_1842" align="aligncenter" width="201"]Snel-klaar-polenta Snel-klaar-polenta[/caption]

Deze wordt gemaakt door voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Wat doen we? Maken we de worstjes zelf?

Liefst wel natuurlijk. Zie hier het recept. Maar u mag ze van ons ook kopen hoor!

[caption id="attachment_5079" align="aligncenter" width="700"]Recept: salsiccia fatta in casa Recept: salsiccia fatta in casa[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
    En verder:
  • 20 salsiccia fresca (zie recept. Eventueel verse worst of saucijzen)
  • aardappel (Roseval, groot)
  • paar takjes rozemarijn
  • 500 milliliters sugo (zie recept)
  • olijfolie
  • 1 kilogram polenta (snel-klaar-versie)
  • 1 kilogram peperonata (zie recept)
  • lekker veel Parmezaanse kaas
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Barbecue
Instructies
  1. De worstjes:

    Het leukste is natuurlijk om de salsiccia fresca zelf te maken (klik voor recept). Kopen is uiteraard ook een optie. 

  2. Snel-klaar-polenta

    Polenta:

    Gebruik vlug-klaar-polenta. Volg de instructies op de verpakking

  3. Maak een mooi sugo. Volg het recept.

  4. Maak een lekkere peperonata. Volg het recept.

    • Kook de aardappelen ongeveer 8 minuten tot ze beetgaar zijn
    • Snij de aardappelen overlangs doormidden.
    • Smeer de snijkant in met olijfolie
    • Leg ze face down op een matig hete grill
    • Bedek ze met rozemarijntakken
    • Rangeer de worstjes op de grill
  5. Barbecue er op los tot de worstjes gaar zijn en de aardappel een mooi kleurtje heeft.

    • Serveer de worsten met een beetje polenta
    • Doe daar een lik sugo overheen en garneer de sugo af met vers geraspte Parmezaanse kaas
    • Geef er als bijgerecht peperonata bij.
Keywords: polenta, salsiccia, sugo, patate alla griglia

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!