Print opties

Strozzapreti al sugo

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 2 min Cook Time: 12 min Total Time: 14 minuten
Servings 4
Beschrijving

Strozapreti al sugo

Pasta al sugo. Of, voluit, pasta e salsa di pomodori: het gerecht van alle dag; het typische bord met pasta dat de Italiaan met gemak elke dag wel lust; het zoethoudertje voor de middag wanneer de kinderen uit school komen; een tussendoortje; een snack na het theater; een gerecht voor de lunchpauze… pasta e sugo is een begrip in Italië, een life style, meer dan een gerecht.
Sugo is een basissaus van tomaat. Het recept vindt u hier. Italianen hebben het altijd in huis. 

NB: Pastagerechten zijn in de Italiaanse keuken doorgaans voorgerechten. Ze worden ook op de menu’s van de meeste restaurants in één adem genoemd met de soepen die op de kaart staan: paste e minestre. Juist daarom wordt in het algemeen een ideale hoeveelheid pasta van 100 gram per persoon aangehouden in recepten. Gaat u voor pasta als hoofdgerecht – dan kunt u iets meer nemen. De Italianen zullen het u niet kwalijk nemen, die kunnen het hebben. De Italianen hebben lang geleden al besloten dat het met ons Nederlanders, culinair gesproken, nooit meer goed komt…

We gebruiken dit keer strozzapreti, een geinige, traditionele pastavorm. De letterlijke vertaling van de naam is priesterwurgers. Een beetje in de stijl van de “salade tiède“: de combinatie van koude sla en warme bestanddelen zoals een zalmmoot, croutons of spekjes die populair werd in de Franse keuken in de ’70-er jaren. In Italië op een gegeven moment de combinatie van warme pasta en koude toevoegsels zijn intrede genomen. Erg lekker!

Strozzapreti

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen strozzapreti (of andere pasta)
  • 200 milliliters sugo (volg het recept)
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano (om te raspen)
  • olijfolie
  • zout
  • Basilicum (eventueel)
  • Keukenbenodigheden
  • Rasp
  • Vergiet
Instructies
  1. Sugo
     

    Allereerst maken we natuurlijk de saus. Lees in het recept hoe dat moet.

  2. Ruim zout water

    Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig. Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.

  3. HOEVEEL PASTA?

    Weeg de spaghetti af op een weegschaal of, als u al een expert bent, ga dan af op uw gevoel en jarenlange ervaring. Stozzaprtei al sugo is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.

  4. KOKEN

    Kook de pasta en schep af en toe om. Probeer af en toe om de juiste garingsgraad in de gaten te houden

  5. AFGIETEN
    • Als de strozzapreti “al dente” zijn, oftewel beetgaar, dan kunt u ze afgieten. U moet nu niet treuzelen en doorpakken, anders gaat de pasta kleven
    • Verdeel de pasta snel op de borden
     
  6. SUGO EROVER

    Nu de tomatensaus er overheen.

  7. IL FORMAGGIO

    Daarna de geraspte kaas

  8. FILO D'OLIO

    De filo d’olio, letterlijk een draadje olie, is een extra lekkernij die vaak wordt ingezet: men giet een haardun straaltje goede extra vergine olijfolie over de pasta voor nog meer smaak.

  9. SERVEERTIP

    Garneer af met een blaadje basilicum. Klaar! A tavola! Buon appetito!

Keywords: spaghetti, basisrecept, tomaten, olijfolie

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!