Print opties

Ossenstaart met geroosterde knoflook

Queue de boeuf mijotée avec son ail au four

Cuisine ,
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 2 uur Rest Time: 30 min Total Time: 2 uren 50 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ossenstaart. Eigenlijk zou het runderstaart moeten heten want ossen zijn er eigenlijk allang niet meer. Maar ja, what’s in a name? Ossenstaart kennen wij meestal als bestanddeel van de ossenstaartsoep, een wat chiquere bouillon voor feestjes en partijtjes. Maar ossenstaart is geweldig stoofvlees. Geen wonder: hoe meer vlees heeft bewogen, des te meer smaak heeft het. Denk aan kalfswang of staartstuk. Dus proberen maar!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 1 kilogram ossenstaart
  • 1/2 glazen rode wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 ui (groot)
  • 200 milliliters kalfsbouillon (zie recept)
  • 250 grammen pomodori pelati
  • 1/2 kopjes olijfolie
  • 1 bouquet garni
  • 4 bollen knoflook (geroosterd - zie recept)
  • 100 grammen zout en peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • 4 Esattori (eventueel)
Queue de boeuf mijotée avec son ail au four
  1. Snij de groenten parmentier (1x1x1 cm)

  2. Scheut olijfolie opzetten in een ruime pan.

  3. Stort de groenten en schep 3 minuten om op hoog vuur zonder aan te laten branden.

  4. Dep de ossentaart droog met keukenpapier indien nodig.

  5. Voeg het vlees bij de groentensamenstelling en laat op matig vuur 5-8 minuten kleuren. Regelmatig omscheppen.

    • Blus af (deglaceer) met rode wijn
    • Laat deze bijna geheel verdampen (reduceren à sec)
  6. Bouquet
    • Leg het bouquet garni in de pan
    • Doe daarna de kalfsbouillon (klik voor recept) en de tomaten erbij en doe de deksel op de pan
    • Laat stoven op laag vuur tot de ossenstaart gaar en boterzacht is (twee uur minstens)
    • Breng op smaak met zout en peper
    • Vlak voor het opdienen een klontje boter
    • Afgarneren met een bol geroosterde knoflook (klik voor recept) en een takje rozemarijn. Klaar!
  7. wijntip rode wijn

    Een Montepulciano d’Abruzzo bijvoorbeeld, of zo’n prachtige Villa Antinori. Maar ook een Morgon of een Fleurie. Heerlijk.

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!