Stoemp is Vlaams voor stamppot. De Belgen maken graag stamppotten en zijn er zelfs fantasierijker in dan de Nederlanders. Deze stoemp is een van de klassiekers: stoemp van wittekool. Bij deze stoemp serveren wij vandaag beuling (ook wel pens), ook weer zo’n typisch Belgisch product. Zwarte beuling heeft veel weg van bloedworst. Witte beuling van Zuid-Duitse Weißwurst.
Kook de aardappelen in ruim zout water.
Hak de ui en de knoflook.
Fruit deze in wat boter tot ze mooi glazig worden (glaceren).
Rasp naar smaak wat nootmuskaat over het geheel.
Voeg de zure room toe en vermeng
Wel ondertussen de beulingen in net niet kokend water (5 minuten)
Braad ze vervolgens een minuut of 7 om en om in boter op een middelhoog vuurtje.
Maak een kuiltje voor een lekkere jus. U kunt deze maken door het braadvocht van de beuling af te blussen en een beetje runder- (zie recept) of kalfsfond (zie recept) toe te voegen (deglaceren). Serveer met een lekker glas donker bier (zoals hier op de afbeelding – een Quadrupel). Prachtig.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!