Print opties

Stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Cooking Method , , , ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Servings 4
Beschrijving

Stoemp is Vlaams voor stamppot. De Belgen maken graag stamppotten en zijn er zelfs fantasierijker in dan de Nederlanders. Deze stoemp is een van de klassiekers: stoemp van wittekool. Bij deze stoemp serveren wij vandaag beuling (ook wel pens), ook weer zo’n typisch Belgisch product. Zwarte beuling heeft veel weg van bloedworst. Witte beuling van Zuid-Duitse Weißwurst.

Ingrediënten
  • 4 zwarte beuling (boudin noir)
  • 4 witte beuling (boudin blanc)
  • nootmuskaat (naar smaak)
  • 1/2 wittekool
  • 250 grammen zure room
  • 1 teen knoflook
  • 600 grammen aardappelen (voor stamppot)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • roomboter (naar behoeven)
  • bruine fond of lekkere jus (zie recept)
  • zout & peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Stamper
Instructies
  1. Kook de aardappelen in ruim zout water.

  2. Hak de ui en de knoflook.

  3. Fruit deze in wat boter tot ze mooi glazig worden (glaceren).

    • Snij de kool fijn en voeg toe aan de pan
    • Voeg de azijn toe en vermeng goed
    • Voeg een scheutje water toe en sluit de pan met een deksel
    • Kook de kool tot deze gaar is
    • Voeg de gekookte aardappelen toe
    • Stamp het mengsel een paar keer door
  4. Nootmuskaat raspen

    Rasp naar smaak wat nootmuskaat over het geheel.

  5. Voeg de zure room toe en vermeng

  6. Wel ondertussen de beulingen in net niet kokend water (5 minuten)

  7. Braad ze vervolgens een minuut of 7 om en om in boter op een middelhoog vuurtje.

  8. Maak een kuiltje voor een lekkere jus. U kunt deze maken door het braadvocht van de beuling af te blussen en een beetje runder- (zie recept) of kalfsfond (zie recept) toe te voegen (deglaceren). Serveer met een lekker glas donker bier (zoals hier op de afbeelding – een Quadrupel). Prachtig.

Keywords: stoemp, boudin, beuling, wittekool, België, Vlaanderen

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!