Print opties

Steak tartare

Cooking Method
Cuisine
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Total Time: 10 minuten
Servings 4
Beschrijving

Uit de tijd van de beruchte Djengis Khan

Als we de legende moeten geloven, dan stamt het recept van de steak tartare van de Tataren, een nomadenvolk dat eeuwenlang het Russische Rijk teisterde, vooral in de tijd van de beruchte Djengis Khan. De Tataren zijn nog steeds vertegenwoordigd in de Russische Federatie. Zij hebben zelfs een heuse onafhankelijke deelstaat: Tatarstan, hoewel nazaten van de beruchte Tataren niet alleen daar, maar tot ver achter de grenzen van Mongolië zijn terug te vinden.

Volgens de overlevering zouden de Tataren, die altijd te paard waren, veel haast hadden en geen vaste stek, hun vlees onder hun zadels hebben bewaard. Na een lange dag op strooptocht te zijn geweest zouden ze dan dit vlees, dat ondertussen mals was (en gemarineerd door het zweet van het paard…) rauw hebben genuttigd.

Filet Américain

Een variant van de Franse Steak tartare is de van origine Belgische filet Américain (zie recept). Deze wordt toegeschreven aan de Belgische chef Joseph Niels, die het gerecht in 1926 claimde.

Ingrediënten
  • 800 grammen mager rundvlees (biefstuk, cuadríl, dikke lende, zijlende)
  • 60 grammen zure augurkjes
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 60 grammen kappertjes (gehakt)
  • worcestersaus (naar smaak)
  • 2-3 eidooiers
  • 2 eetlepels Cognac
  • fijne mosterd (naar smaak)
  • 2 sjalotten (klein, fijn gehakt)
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Scherp vleesmes
  • Keukenmachine
  • Vleesmolen
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Als u begint met gemalen vlees mag u meteen door naar de volgende ronde. Restaurants met enig cachet starten, het liefst bij de gast aan tafel, met een stuk vlees dat eerst wordt versneden tot gehakt met twee messen. Een alternatief is een vleesmolen.

  2. Bereiding:

    Makkelijker kan niet: Gewoon door elkaar hutselen, prakken met een vork, op smaak brengen met peper, zout, Worcestershiresaus en mosterd.

    U kunt ook kiezen voor een ludiekere variant, waarbij u iedere gast een bord voorzet met alle ingrediënten apart. Wij raden u aan de dooiers dan door mayonaise te vervangen en wat ketchup erbij te geven (zie afbeelding). Zo voorkomt u “griezelende” tafelgasten en geeft u iedereen wat naar eigen smaak.

  3. Serveertip:

    Heerlijk met gefrituurde aardappelen, wat grof gesneden, in de schil. Kan natuurlijk ook met pommes frites. Sommigen vinden de combinatie met (toast van) volkoren brood ook erg geslaagd.

  4. Nog een tip:

    Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is wanneer u het serveert: een gedeelte van de smaak komt pas vrij bij die temperatuur.

  5. De wijn:wijntip rode wijn

    Beaujolais, Bergerac, Buzet, Cahors, Chinon, Coteaux du Tricastin, Irancy, Crozes-Hermitage… U ziet het, u kunt alleen in Frankrijk al alle kanten op!

Keywords: tartare, tartaar

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!