Steak au mélange forestier
Steak met gemengde paddenstoelen
Steak au mélange forestier
Description
Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai
Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai eraan: proef de intense smaak van een steak van ons weergaloze rundvlees, in combinatie met Italiaanse aroma’s en de geuren van verse paddestoelen.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
Voorbereiding:
Kneus de peperkorrels met de platte kant van een mes.
-
Verwijder de stengels van de rozemarijn en hak de blaadjes grof.
-
- Haal de steaks minstens 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast.
- Wrijf ze aan beide zijden in met een mengsel van gekneusde peper en gehakte rozemarijn.
-
Bereiding:
- Zet een bakpan op middelhoog vuur
- Doe er 2 el olijfolie in, met een beetje rozemarijn en de knoflook
- Laat 30 seconden sauteren
-
Voeg dan alle paddenstoelen toe en laat ongeveer 2 minuten bakken totdat de paddenstoelen zacht worden.
-
- Doe nu ½ el van de balsamico erbij en roer goed om
- Breng op smaak met peper en zout
-
- Verhit ondertussen een grote gietijzeren bakpan op hoog vuur
- Kruid de steaks met zout en peper uw favoriete kruidenmix, vlak voor u ze
- in de gloeiend hete pan legt, zonder olie of boter
- Bak aan twee kanten (2 minuten per kant voor “rare”, 3 voor “medium”)
-
Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten op een snijplank, eventueel bedekt met zilverpapier (rijpen)
-
- Doe nu de rest van de balsamico in de pan waarin u het vlees heeft gebakken, samen met de bouillon (klik voor recept)
- Laat onder voortdurend roeren snel inkoken (klein beetje maar) op hoog vuur (reduceren)
-
Serveertip:
- Serveer de steaks op een bord, zeef er saus overheen (om de harde bakresten tegen te houden) en garneer af met de paddenstoelen. Klaar!
- Mocht u de saus wat te zuur vinden, kunt u hem iets aanzoeten met kandijstroop tijdens het reduceren. Als garnituur raden wij aan: gestoofde haricots verts met wortelen en aardappelgratin
- Dit dinertje kunt u het best eindigen met een sterk smakend dessert: Mousse au chocolat bijvoorbeeld, of, om een beetje in Amerika te blijven, een mi-cuit chocolate brownie (klik voor recept)!
-
Wijntip:
De wijn kiezen we natuurlijk ook uit de Nieuwe Wereld, om in het zelfde thema te blijven: Een mooie rode old vine Zinfandel uit de Napa Valley, bijvoorbeeld een Girard, past hier uitstekend bij. Wilt u het toch iets dichter bij huis houden (goed voor de CO2), probeer dan een Vosne-Romanée of een Chambertin (overigens, de lievelingswijn van Napoleon) uit de Bourgogne.