Ouderwetse stamppot zuurkool met rookworst, spek en Casseler rib
Echte Hollandse pot….of toch niet?
Zuurkool. Hollandser kan het niet. Toch? Nee, niet dus. De hele wereld eet het! Sauerkraut, choucroute (zie recept), of de koude, Slavische variant – kvashennaya kapusta (квашенная капуста), het wordt allemaal gemaakt van witte kool en zout. Witte kool, buitenste bladeren eraf, kern eruit boren. Overgebleven bladeren fijnsnijden en zouten met ongeveer 1,5% zout. In een Keulse pot laten fermenteren tot de melkzuurbacteriën hun werk hebben gedaan.
Zuurkool is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-China en met de Mongolen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Zuurkool blijft heel lang goed en bevat vitaminen die scheurbuik voorkomen. Daarom was het lang een vast reisgezel van de grote zeevaart. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In de Elzas de choucroute een specialiteit. In Italië wordt zuurkool eigenlijk alleen maar gegeten in het oorspronkelijk Oostenrijkse Alto Adige (Zuid-Tirol). Het heet daar crauti.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Schil de aardappelen.
Een frisse, fruitige witte wijn.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!