Print opties

Stamppot zuurkool met alles d’r op en d’r an

Ouderwetse stamppot zuurkool met rookworst, spek en Casseler rib

Cooking Method ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 25 min Cook Time: 30 min Total Time: 55 minuten
Servings 4
Beschrijving

Echte Hollandse pot….of toch niet?

Zuurkool. Hollandser kan het niet. Toch? Nee, niet dus. De hele wereld eet het! Sauerkraut, choucroute (zie recept), of de koude, Slavische  variant – kvashennaya kapusta (квашенная капуста), het wordt allemaal gemaakt van witte kool en zout.  Witte kool, buitenste bladeren eraf, kern eruit boren. Overgebleven bladeren fijnsnijden en zouten met ongeveer 1,5% zout. In een Keulse pot laten fermenteren tot de melkzuurbacteriën hun werk hebben gedaan.

Zuurkool is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-China en met de Mongolen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Zuurkool blijft heel lang goed en bevat vitaminen die scheurbuik voorkomen. Daarom was het lang een vast reisgezel van de grote zeevaart.  Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd.  In de Elzas de choucroute een specialiteit.  In Italië wordt zuurkool eigenlijk alleen maar gegeten in het oorspronkelijk Oostenrijkse Alto Adige (Zuid-Tirol). Het heet daar crauti.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 500-600 grammen wijnzuurkool uit het vat
  • 500 grammen aardappel (voor stamppot)
  • 500 grammen rookworst
  • 4 plakken Casseler rib (van 100-150g)
  • 200 grammen zuurkoolspek (naar smaak)
  • 50 milliliters droge witte wijn
  • 150 milliliters water
  • 40 grammen boter (naar behoeven)
  • zout & peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Stamper
  • Faitout
Instructies
  1. VOORBEREIDING

    Schil de aardappelen.

  2. BEREIDING

    • Snij de aardappels in stukjes en leg ze onderin de pan
    • Snij het spek in dikke plakken
    • Strooi er zout over en giet het water en de wijn erbij
    • Leg eerst de plakjes spek en daarna de hele worst op de aardappelen en voeg de zuurkool toe
    • Doe het deksel op de pan en laat het aan de kook komen
    • Laat het ongeveer 15-20 min koken tot het gaar is
    • Haal de worst en de plakjes spek eruit en houd ze warm
    • Stamp het geheel met een ouderwetse stamper, voeg eventueel wat boter toe
    • Breng op smaak met zout en peper
    • Snij lapjes van de Casseler rib en maak deze even warm in de magnetron. Klaar!
  3. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een frisse, fruitige witte wijn.

Keywords: stamppot, zuurkool, spek

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!