Print opties

Stamppot witte bonen en snijbonen

Cooking Method , , ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Servings 4
Beschrijving

Heerlijke, oer-Hollandse stamppot met aardappelen, snijbonen en witte bonen. Ook wel blote billetjes in het gras genoemd.  Lekker Nederlands. Wij doen er dit keer verse worst, spek en bakleverworst bij. Genieten.

Ingrediënten
  • 4 x 100-150g speklappen
  • 4 plakken bakleverworst
  • 1 verse worst (250g)
  • 600 grammen snijbonen (gesneden)
  • 250 grammen witte bonen (droog, of 600g uit blik)
  • 1 kilogram aardappelen (voor stamppot)
  • boter (naar behoeven)
  • zout & peper uit de molen (of vleeskruiden)
  • Keukengerei:
  • Stamper
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Als u niet start met bonen uit blik maar met gedroogde, wel ze dan een nacht van tevoren in ruim water.

    • Kook de bonen gaar in ruim zout water (+/- 90 minuten)
    • Kook de aardappelen in ruim zout water (+/- 20 minuten)
    • Kook de snijbonen gaar in ruim zout water (+/- 10 minuten)
    • Voeg alle ingrediënten samen
    • Stamp alles voorzichtig door elkaar
  2. Ondertussen het vlees:

    Wel ondertussen de verse worst in net niet kokend water (5 minuten). Kijk voor uitleg over hoe verse worst het beste te bereiden is op deze pagina.

  3. Braad de worst vervolgens  om en om in boter op een middelhoog vuurtje.

  4. Bak ook de speklappen uit naar eigen smaak. Sommigen houden van krokant, anderen juist weer niet. Kruid ze – als ze dat niet zijn – met de kruidenmix of met peper en zout.

  5. Snij de bakleverworst in plakken van net geen centimeter en bak ze in ruim boter op matig vuur, 3-4 minuten aan beide kanten.

  6. Serveertip:

    Serveer met een heerlijke jus die u kunt maken door het bakvocht van de worst op te vangen. Klaar!

Keywords: stamppot, witte bonen, snijbonen, spek

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!