Ouderwetse boerenkool met worst met een moderne look en uitgebakken spek
Stampot boerenkool. Een legendarisch gerecht in ons land. Maar weinig mensen die het niet kennen en niet lusten. Het is ook heerlijk. Vreemd dat het in het buitenland niet zo’n succes is. De lekkerste boerenkool is verse boerenkool, zó van het land. Thuis geritst, gewassen en gehakt. Niet iedereen heeft daar tijd voor natuurlijk. Daarom bestaat er in de supermarkt een redelijk alternatief: verse gesneden boerenkool.
[caption id="attachment_1445" align="aligncenter" width="300"] Gesneden boerenkool[/caption]Vandaag eens een recept “right from the bottom”. We beginnen met rauwe, verse, ongeritste boerenkool. Voor mensen met weinig tijd (of affiniteit met koken): sla de eerste paar slagen over en begin gerust met gesneden boerenkool uit de supermarkt!
Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen. Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.
Snij de boerenkool met een goed keukenmes in kleinere delen en...
...hak deze vervolgens met een hakbijl of mezzaluna fijn. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.
Voeg wat zout toe.
De laatste 5-6 minuten de worst mee verwarmen in dezelfde pan waar de boerenkool in ligt.
Pak een garneerring en laat uw fantasie de vrije loop. Voordat u het weet heeft u een bord op tafel staan dat uit een sterrenrestaurant zou kunnen komen. Zie afbeelding bovenaan dit recept. Het hoeft natuurlijk niet "à la chique". Gewoon op z'n boers is ook prima: serveer de boerenkoolstamppot met de worst, een augurkje, wat hard uitgebakken gerookt spek, een beetje mosterd apart en wat spekvet (de vloeistof die ontstaat wanneer je vet spek uitbakt). Sommigen hebben graag jus bij de boerenkool, dat kan inderdaad ook.
Wat drinken wij hierbij? Nou, in IEDER GEVAL geen rode wijn! Boerenkool bevat bepaalde stoffen, die uitermate slecht combineren met rode wijn. Wit kan wel. Of…ga voor een lekker koud pilsje!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!