Print opties

Stamppot boerenkool “version chique”

Cooking Method , , ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 25 min Cook Time: 30 min Total Time: 55 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ouderwetse boerenkool met worst met een moderne look en uitgebakken spek

Stampot boerenkool. Een legendarisch gerecht in ons land. Maar weinig mensen die het niet kennen en niet lusten. Het is ook heerlijk. Vreemd dat het in het buitenland niet zo’n succes is. De lekkerste boerenkool is verse boerenkool, zó van het land. Thuis geritst, gewassen en gehakt. Niet iedereen heeft daar tijd voor natuurlijk. Daarom bestaat er in de supermarkt een redelijk alternatief: verse gesneden boerenkool.

[caption id="attachment_1445" align="aligncenter" width="300"]Gesneden boerenkool Gesneden boerenkool[/caption]

Moeilijk doen

Vandaag eens een recept “right from the bottom”. We beginnen met rauwe, verse, ongeritste boerenkool. Voor mensen met weinig tijd (of affiniteit met koken): sla de eerste paar slagen over en begin gerust met gesneden boerenkool uit de supermarkt!

Ingrediënten
  • 500-600 grammen boerenkool (vers, schoon)
  • 1,5 kilogram aardappel (iets kruimig)
  • 500 grammen rookworst
  • 8 plakjes gerookt spek
  • 40 grammen boter (naar behoeven)
  • 1 vet spek
  • Franse mosterd (naar smaak)
  • zout & peper uit de molen (naar smaak)
  • runderbouillon (eventueel)
  • Keukengerei:
  • Stamper
  • Garneerring
  • Faitout
  • Mezzaluna
  • Vergiet
  • Hakbijl
Instructies
  1. Boerenkool ritsen, wassen en afgieten

    Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen.  Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.

  2. SNIJDEN

    Snij de boerenkool met een goed keukenmes in kleinere delen en...

  3. HAKKEN

    ...hak deze vervolgens met een hakbijl of mezzaluna fijn. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.

  4. BEREIDING
    • Zet een faitout (hoge pan met deksel) op het vuur met 2-3 cm zout water of (is lekkerder) gezouten runderbouillon. Maak de bouillon zelf als u tijd heeft. Hier is een recept.
    • Doe de aardappelen erin
    • Leg de gewassen en gesneden boerenkool er bovenop
  5. Voeg wat zout toe.

    • Sluit af met een deksel. Breng naar het kookpunt, houd een matige warmtebron aan en kook alles gaar in 25-30 minuten.
    • Breng water aan de kook in een aparte pan. Voeg iets zout toe. Leg de rookworsten erin en houd het water een minuut of 15 net tegen de kook (dus water mag net niet borrelen).
    • Haal de worst uit de pan en bewaar op een warme plaats
  6. De laatste 5-6 minuten de worst mee verwarmen in dezelfde pan waar de boerenkool in ligt.

    • Giet de boerenkool af en stamp de groente en de aardappelen samen met wat boter door elkaar tot een stamppot
    • Voeg voor de smaak wat mosterd toe
    • Maak af met peper en zout. Klaar!
  7. Pak een garneerring en laat uw fantasie de vrije loop. Voordat u het weet heeft u een bord op tafel staan dat uit een sterrenrestaurant zou kunnen komen. Zie afbeelding bovenaan dit recept. Het hoeft natuurlijk niet "à la chique". Gewoon op z'n boers is ook prima: serveer de boerenkoolstamppot met de worst, een augurkje, wat hard uitgebakken gerookt spek, een beetje mosterd apart en wat spekvet (de vloeistof die ontstaat wanneer je vet spek uitbakt). Sommigen hebben graag jus bij de boerenkool, dat kan inderdaad ook.

  8. WAT DRINKEN WE ERBIJ?

    Wat drinken wij hierbij? Nou, in IEDER GEVAL geen rode wijn! Boerenkool bevat bepaalde stoffen, die uitermate slecht combineren met rode wijn. Wit kan wel. Of…ga voor een lekker koud pilsje!

Keywords: stamppot, boerenkool, spek

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!