Print opties

Spaghetti met sugo en rucola

Spaghetti sugo rughetta e pecorino

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 2 min Cook Time: 12 min Total Time: 14 minuten
Servings 4
Beschrijving

Pasta al sugo

Pasta al sugo. Of, voluit, pasta e salsa di pomodori: het gerecht van alle dag; het typische bord met pasta dat de Italiaan met gemak elke dag wel lust; het zoethoudertje voor de middag wanneer de kinderen uit school komen; een tussendoortje; een snack na het theater; een gerecht voor de lunchpauze… pasta e sugo is een begrip in Italië, een life style, meer dan een gerecht.
Sugo is een basissaus van tomaat. Het recept vindt u hier. Italianen hebben het altijd in huis. 
De meest verkochte vormen van pasta zijn spaghetti en maccheroni. Beide pastasoorten zijn geschikt voor sugo.

Pasta met goeie tomatensaus is natuurlijk altijd heerlijk. Maar toch wil je soms iets anders. Dit is een ‘ondeugende’ variant die vooral bij diegenen onder ons die graag hun lijn en conditie in de gaten houden goed zal aankomen (pun not intended).

NB: Pastagerechten zijn in de Italiaanse keuken doorgaans voorgerechten. Ze worden ook op de menu’s van de meeste restaurants in één adem genoemd met de soepen die op de kaart staan: paste e minestre. Juist daarom wordt in het algemeen een ideale hoeveelheid pasta van 100 gram per persoon aangehouden in recepten. Gaat u voor pasta als hoofdgerecht – dan kunt u iets meer nemen. De Italianen zullen het u niet kwalijk nemen, die kunnen het hebben. Ze hebben lang geleden al besloten dat het met ons Nederlanders, culinair gesproken, nooit meer goed komt…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen spaghetti (of andere pasta)
  • 200 milliliters sugo (volg het recept)
  • 4 handjevol rucola (eventueel)
  • 50 grammen Pecorino Romano (om te raspen)
  • olijfolie
  • zout (naar behoeven)
  • 8-10 snoeptomaatjes
  • Keukenbenodigheden
  • Rasp (grof)
  • Vergiet
  • Soeppan
Instructies
  1. Sugo
     

    Allereerst maken we natuurlijk de saus. Lees in het recept hoe dat moet.

  2. Ruim zout water

    Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig. Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.

  3. HOEVEEL PASTA?

    Weeg de spaghetti af op een weegschaal of, als u al een expert bent, ga dan af op uw gevoel en jarenlange ervaring. Pasta al sugo is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.

  4. Zet de spaghetti rechtop in het kokende water en…

  5. Laat ze in één keer los om ze los van elkaar als in een waaier het water in te laten glijden.

  6. Kook de pasta in ruim zout water. Wij hebben gekozen voor fusilli maar het is maar wat je in huis hebt. Wel korte pasta nemen, dit recept is voor lange pasta minder geschikt. 

  7. AFGIETEN, MENGEN, OPDIENEN

    • Giet de pasta af.
    • Voeg de sugo toe
    • Leg er een vuistvol rucola bovenop
    • Rasp de pecorino Romano er overheen. Snij de snoeptomaatjes op en leg ze op de pasta
    • Maak af met een scheut olijfolie. Klaar!
  8. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een mooie lichte witte of rosé. Wellicht een mooie witte Toscaan. Niet te koud.

Keywords: pasta, sugo, salsa di pomodoro, basisrecept, tomaten, olijfolie

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!