Print opties

Spaghetti met kokkels

Spaghetti ai cuori eduli

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 2 min Cook Time: 12 min Total Time: 14 minuten
Servings 4
Beschrijving

Spaghetti con i cuori eduli

Laat u vooral niets wijs maken. We hebben al heel wat restaurants in Nederland gezien met “Spaghetti alle vongole” (klik voor recept) op de kaart. En wat serveren ze? Spaghetti met kokkels. We snappen het wel; – kokkels zijn ook heel erg lekker en stukken goedkoper. Dus dachten we – we zetten gewoon het recept van “Spaghetti con i cuori eduli” apart online! Net zo eenvoudig, minstens zo lekker en voordeliger:) En ja, eerlijk is eerlijk, ook in Italië worden ze wel eens gegeten.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 400 grammen spaghetti
  • 1 kilogram kokkels
  • 3 tenen knoflook
  • zwarte peper (uit de molen)
  • 1 bosje peterselie
  • 100-200 milliliters olijfolie (Extravergine)
  • zout
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 400 grammen snoeptomaatjes
  • Keukenbenodigheden
  • Soeppan
  • Vergiet
  • Koekenpan (of sautoir)
Instructies
  1. Kokkels, net als vongole, bevatten soms afvalstoffen die er beter even uit kunnen. Het is daarom van verstandig ze minstens 4 uur in zout water (het beste is gewoon zeewater, maar dat moet je maar net hebben) te laten staan. Wanneer u ze in een pan of bak met water doet zullen de schelpen zich sluiten. Degene die openblijven zijn naar waarschijnlijkheid dood. Verwijder deze. 

  2. Weeg de pasta af.

  3. Zet de spaghetti rechtop in het kokende water en…

  4. Kook de spaghetti in ruim zout water tot deze “al dente” (beetgaar) zijn. 

  5. Zet ondertussen een grote koekenpan op met de olie. Leg daar de in plakjes gesneden knoflook in en stoof deze zachtjes. 

  6. Als de knoflook begint te “zweten” voegen we de tomaatjes toe.

  7. Zorg voor grof gehakte peterselie.  Houd klaar voor gebruik.

  8. Stoof de tomaatjes tot ze mooi gaar zijn en giet het geheel over in een grote koekenpan.

  9. Zet het vuur nu hoog en gooi de kokkels in de koekenpan. Een voor een gaan de schelpen open. Het sap van de schelpdieren zal zich gaan vermengen met de olie en tomaat en een heerlijke saus begint vorm te krijgen. 

  10. Voeg een scheut witte wijn toe en laat deze op het vuur indampen.

  11. Voeg de peterselie toe.

  12. Als alle schelpen open zijn (de schelpen die hardnekkig dicht blijven gooien we weg) en de saus een beetje ingekookt is kunnen we verder. De geuren die u nu tegemoet komen zijn nagenoeg onweerstaanbaar. Als het goed is is de pasta nu ook “al dente”.

  13. Wanneer de pasta gaar is gieten we haar af.

  14. Voeg nu de afgegoten spaghetti toe aan de kokkels. Breng op smaak met peper. Hutsel een keer goed door elkaar. Serveer onmiddellijk. Klaar!

  15. SERVEERTIP

    Snijd dikke plakken grof brood of stokbrood voor het opzuigen van de saus (de italianen noemen dat “fare la scarpetta”). Zorg ook voor een bordje waar de lege schelpen op kunnen.

  16. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een ijskoude Greco di Tufo. Gavi di Gavi kan ook prima.

Keywords: schelpdieren, kokkels, vongola, pasta

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!