Socca
Een typische lekkernij uit Genua
Socca
Voor 10 stuks:
Keukengerei:
Instructions
-
We beginnen met kikkererwtenmeel. U vindt het in steeds meer winkels. Zeker in Oosterse winkels.
-
Weeg de juiste hoeveelheid af.
-
Vermeng het meel met 660 ml water en roer even goed door met een garde.
-
Dek af met een vochtige doek en laat minstens 4 uur tot maximaal 1 nacht overstaan op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dat is te veel van het goede.
-
Verwarm de oven voor op 250-280 graden. Houtoven is het lekkerst maar een gewone kan ook.
-
Voeg na afloop van de rustperiode het zout toe.
-
Voeg de rest van het water bij het kikkererwtenmengsel en roer stevig door elkaar met een garde.
-
Socca hoort eigenlijk te worden gemaakt in een speciale plat à socca, een brede, laag koperen bord. Een stevig bakblik of een goede koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) kan ook. Giet een flinke bodem olijfolie in de pan.
-
Giet met een pollepel een laagje van een halve centimeter dikte kikkererwtenmengsel in de pan.
-
Veeg de gaatjes eventueel dicht met een spatel voor een mooier resultaat.
-
Bak de socca in 1o minuten gaar. Omdraaien hoeft niet.
-
Zo komt uw farinata uit de oven. Klaar!