Sliptong en zalmmoot “à la Meunière”
Sole “slip” et saumon à la meunière
Sliptong en zalmmoot “à la Meunière”
Description
A la meunière. Is dat geen tong?
Nou, dat wordt vaak wel gezegd. Het originele recept van Escoffier heeft het niet specifiek over tong. Sterker nog: tussen de regels door kun je lezen dat Escoffier tong eigenlijk te groot vond voor deze bereidingswijze:
‘Het bakken van vis in boter à la meunière (*)
Deze manier van bereiden slechts gebruiken bij vissen van geringe afmetingen. Grotere exemplaren eerst in moten snijden. Deze bereiding echter nog wel toepassen op kleine tarbot mits deze niet zwaarder is dan 1,5 kg. Voor kleine vissen gewoon verse boter gebruiken; bij grotere stukken de boter eerst klaren. De vis aan beide zijden bruin en gaar bakken, op een voorverwarmde schotel leggen [..] bestrooien met gehakte peterselie, wat druppels citroensap en wat zout en peper toevoegen; Vervolgens beurre noisette over de vis uitgieten. Onmiddellijk opdienen zodat het schuim, ontstaan door de hete boter, nog aanwezig en zichtbaar is voor de disgenoten.‘
(*) Auguste Escoffier – Le Guide Culinaire, aide mémoire de cuisine pratique. Vertaling Wina Born.
Met andere woorden – we hebben vrij spel. We keizen daarom voor een sliptongetje (lekker klein, speciaal voor Auguste), en een heel andere vis - de zalm.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Instructies
-
Kies voor mooie kleine sliptongetjes.
-
Bereiding:
- Boter in de pan gloeiend heet laten worden
-
- eerst de zalmmoten een minuut per zijde aanbraden
- dan nog flink wat geklaarde boter en dan de tongetjes toevoegen; alle vis nog een minuut per zijde (door)braden, zwemmend in de hete boter
-
- ondertussen de zeekraal in kokend water dompelen en vrijwel direct weer afgieten (blancheren)
- serveren, overgoten met de boter, met de zeekraal en (eventueel) wat rijst of puree (zie recept)