Marmelade maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk. Hier een recept voor een lichte sinaasapplemarmelade, niet al te zoet.
Echte ouderwetse Engelse sinaasappelmarmelade! Er zijn verschillende methodes om marmelade te maken. Wij vinden deze de lekkerste. Vaak begint men met hele sinaasappels die in hun geheel worden gekookt. Hierdoor verkrijgt men water dat naar sinaasappel smaakt als basis voor de confituur. Niks mis mee, maar wij gebruiken liever sinaasappelsap, al is dat dan wel gefilterd (om de jam mooi helder te houden). Enfin, enough said. Aan het werk!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Boen de schil van de sinaasappels zo grondig mogelijk schoon onder koud water, met een borstel. Pers de sinaasappels vervolgens uit. Snij de schillen van 4 sinaasappels in vieren, verwijder de kroontjes, verwijder het witte gedeelte van de schil door er plat met een mes langsheen te snijden en snij de dunne oranje schil vervolgens in ragfijne sliertjes. Leg aan de kant.
Op deze afbeelding laat ik u even zien welk gedeelte we willen gebruiken: ik heb een paar flessen sinaasappelsap een tijdje laten staan. Zoals u ziet zakt het vocht naar beneden en blijft het vruchtvlees drijven. Wat wij gaan gebruiken is het onderste gedeelte – het vocht. Hoe krijgen we dat gescheiden? Eenvoudig: leg een stuk schoon kaasdoek (ook wel neteldoek) in een zeef en zeef het vruchtvlees uit het sap. Niet weggooien! Kun je heerlijk cake van maken (maar dat is een ander verhaal).
U heeft weckpotten nodig. die zijn te koop in verschillende huishoudelijke winkels. U kunt ook gerust uw eigen glazen potjes van HAK sparen, die zijn net zo goed. Wel heel goed schoonmaken: oneffenheden waardoor lucht kan ontsnappen en bacteriën zijn de grootste vijanden van ingemaakt voedsel!
Het gezeefde sap zetten we op het vuur in een cocotte. Breng aan de kook en verlaag de warmtebron. Laat zachtjes pruttelen.
Voeg de geleisuiker toe en door even goed door elkaar.
Voeg de sinaasappelschil toe aan het kokende mengsel.
Laat het geheel zo’n 20 à minuten zachtjes koken tot de zest (sliertjes schil) gaar is.
Zoek ondertussen een voldoende aantal wekglazen bijeen, was deze goed af, verwijder alle zeepresten door goed na te spoelen en…
…leg de potten en de deksels in een grote pan met water om ze te steriliseren. Breng aan de kook en laat minstens 5 minuten koken.
Haal de potten uit het kokende water wanneer de marmelade klaar is en vul ze.
Sluit de wekglazen onmiddellijk af en draai ze om. Hierdoor trekken ze vacuüm tijdens het afkoelen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Uw “Olde English Marmelade” is klaar, u kunt zich op uw valentijnsontbijt-op-bed gaan voorbereiden!:)
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!