Print opties

Shakshuka uit de houtoven

Een heerlijk gerecht uit de Israëlische keuken

Cuisine
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 20 min Total Time: 25 minuten
Servings 2
Beschrijving

Een (waarschijnlijk) oorspronkelijk Tunesisch Joods gerecht dat zich eerst verspreidde onder de Joden in Arabische landen en vervolgens door de Joodse diaspora die vanuit Tunesië, Algerije en Marokko immigreerde populair geworden in Israël. In Israël. Ook in de Arabische keuken, waaronder de Libische, Tunesische, Algerijnse, Egyptische, Saoedische en Marokkaanse keuken is het gerecht enorm populair.  Veelal geserveerd in een tajine of gietijzeren pan.

Er zijn net zoveel versies als dat er families zijn. Vaak wordt Spaanse peper toegevoegd (ook wel in de vorm van harissa). Dit is slechts een van de vele varianten. Kijk ook eens naar het recept voor  shakshuka uit de pan (klik op de link)

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 2 Eieren
  • 100 grammen zoete rode paprika
  • 75 grammen ui
  • 300 milliliters passata di pomodoro
  • 50 grammen aardappel
  • 50 grammen aubergine
  • Olijfolie (naar behoeven)
  • zout & peper uit de molen
  • Keukengerei:
  • Houtoven
  • Vuurvaste schaal
Instructies
    • Rode paprika snijden 
    • Ui hakken
    • Olijfolie in een vuurvaste schaal of bord
    • Ui en aardappel in schijfjes toevoegen
    • Paprikaringen en schijfjes aubergine toevoegen
    • Flink wat olijfolie erover heen
    • Breng op smaak met zout 
  1. 5-6 minuten bakken tot alles mooi kleurt.

    • De passata er overheen gieten
    • 5-6 minuten stoven
    • Daarna voorzichtig de eieren openbreken over het mengsel
    • Doorgaren tot het eiwit ondoorzichtig is. Klaar!
    • Ui en knoflook fruiten tot deze glazig zijn
    • Paprika toevoegen
    • 2-3 minuten stoven
    • Tomaten in grove blokjes toevoegen
    • 5-6 minuten stoven
    • Breng op smaak met zout en peper
    • 4 kuiltjes maken met de achterkant van een lepel
    • Daarin voorzichtig de eieren openbreken
    • Vuur naar minimum
    • Doorgaren tot het eiwit ondoorzichtig is. Dooiers moeten zacht blijven
  2. Kruiden hakken en over het gerecht sprenkelen. Klaar!

  3. Houtoven opstoken naar 250 graden.

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!