Secreto de cerdo Ibérico con verduras a la plancha

pinit

Gebraden bavette van het ibéricovarken met gegrilde groentetjes

Secreto de cerdo Ibérico con verduras a la plancha

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 5 min Cook Time 6 min Rest Time 3 min Total Time 14 minuten
Servings: 4

Description

Cruceta (secreto) de cerdo ibérico a la plancha

The secreto, gesneden uit de schouder,  heet niet voor niets zo: het woord betekent geheim in het spaans: het is een plat, klein stuk dat alleen door een ervaren slager gevonden kan worden. Het kan op de grillplaat en in een koekenpan met dikke bodem, liefst zonder aanbaklaag. Kan ook op de BBQ, al levert het vet dat er uitloopt wel een uitdaging: organiseer uw barbecue met zijdelings vuur en een lekbak.

Er zijn in de Iberische keuken tal van recepten voor dit overheerlijke stukje vlees. Iedere kok geeft er zijn eigen draai aan. Wij zijn van mening dat we de keuken van de Extremadura het meest respecteren door het recept zo simpel mogelijk te houden: een stukje vlees, een paar plakjes gegrilde groenten, misschien wat rijst, meer heeft het eigenlijk niet nodig.

Ibérico
Een topper voor op de grill!  Ibéricovarken levert mooi gemarmerd vlees, dat zich op de gril helemaal thuisvoelt – de buitenkant schroeit meteen dicht en het intramusculaire vet, de marmering, zorgt voor een volle, sappige smaak. Het Ibéricovarken levert de vermaarde Jamon Ibérico en de Pata Negra. Deze dieren worden in de Extremadura,  in kuddes in de open lucht gefokt. Ze voeden zich in het seizoen bij voorkeur in de dehesa‘s, de uitgestrekte eikenbossen, met eikels van 4 verschillende soorten eik. Dat constant snuffelen en zich verplaatsen zorgt voor stevige, ranke botten, typisch voor de Pata negraham. Het eten van zoveel eikels als je opkunt zorgt voor gemarmerd (doorregen met vet en dus zeer smakelijk) vlees. Dit vlees combineert goed met een mooi kruidenboeket (knoflook, rozemarijn, tijm) en een goede olijfolie. Gegrilde groenten, zoals in dit recept, zijn een perfecte aanvulling….heerlijk!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Garnituur:

Keukengerei:

Instructies

  1. DE BAVETTE

    Mooi stukje vlees. Laat op kamertemperatuur komen (chambreren). Zout en peper bij de hand. Een takje verse rozemarijn en oregano kunnen geen kwaad!

  2. GARNITUUR

    Een typisch bijgerecht van vlees “a la plancha” zijn gegrilde groenten. Zorg dus voor een pastinaakje, een aubergine, een courgette, wat zoete paprika, en dergelijke. Maak er een mooi kleurenpalet van. Geniet van het beeld en mijmer weg denkend aan Mirò, Picasso, Dalì…. Maak de groenten schoon en snij ze in plakken van nèt geen centimeter. De paprika maken we vrij van pitjes en kroon en snijden we in repen.

  3. Nadat het vlees gekruid (zout en peper of uw eigen lekkere rub) is mag het ingewreven worden met wat olijfolie. Veel is niet nodig – het vlees is vet en zal dus niet snel aanbakken. Nu kan er wat knoflook overheen geknepen worden.

  4. We grillen de paprika een paar minuten op de hete grillplaat of BBQ.

  5. Hetzelfde doen we met de andere groenten. Als alles een lekker kleurtje heeft en gaar is – even een snufje zout erover en apart houden op een warme plaats.

  6. Vlees 2-3 minuten aan de ene kant….

  7. en 2-3 minuten aan de andere kant grillen. Het vlees mag rosé zijn van binnen.

  8. SERVEERTIP

    Serveer het vlees met de groentetjes en wat eigengemaakte frites (klik voor recept). Een feest voor het oog en een lust voor de tong!

  9. WIJNTIP

    De bijzondere textuur van dit heerlijke stukje vlees vraagt om een mooie, fruitige maar zijdezachte rode wijn, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Almansa (Castillla-La Mancha), gemaakt van de beroemde Garnacha Tintorera druif.

    wijntip rode wijn
Keywords: varken, filet, iberico, bellota, cruceta, secreto, cerdo

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?