Scheermessen van de grill met Andalusisiche rijst

Navajas a la plancha con arroz Andaluz
pinit

Couteaux grillés au riz Andalous

Scheermessen van de grill met Andalusisiche rijst

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 25 min Cook Time 5 min Total Time 30 minuten
Servings: 4

Description

Navajas a la plancha

Vroeger zag je ze overal op het strand. Daarna steeds minder. Nu lijken ze een klein beetje vaker voor te komen. In de winkels ook, en dat is maar goed ook want ze zijn heerlijk. Ze zijn ook supermakkelijk klaar te maken.

Schoonmaken
Scheermessen bevatten af en toe zand. Soms een beetje, soms een hoop. De schelpen die vol zitten met zand zijn te herkennen. Als u ze met de opening op een snijplank tikt en er komt zand uit, dan is de kans groot dat de hele scheermes uit zand bestaat. Gooi deze schelpen weg.
Scheermessen bevatten ook afvalstoffen die eruit moeten. Het is daarom van essentieel belang dat ze minstens 4 uur  in zout water (het beste is gewoon zeewater, maar dat moet je maar net hebben) staan. Dit water elk uur verschonen. Wanneer u ze in een pan met water doet zullen de schelpen zich sluiten. Degene die openblijven zijn naar waarschijnlijkheid dood. Verwijder deze. De schelpen gaan daarna in het zilte water weer langzaam open.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Snijd de paprika in brunoise

  2. Kook de rijst beetgaar in zout water en giet af in een vergiet.

    • Bak de tomatenpuree in olijfolie om de zure smaak te verwijderen (zie recept)
    • Voeg daarna nog wat olijfolie en de paprika toe
    • Stoof het geheel beetgaar
    • Voeg het paprika-tomaatmengsel bij de rijst, meng door elkaar tot een egaal geheel is verkregen
    • Flink wat peper uit de molen erover heen. De Andalusische rijst is klaar!
  3. Hak wat peterselie

    • Maak een hete barbecue aan. Oven kan ook. Een grillplaat of een plancha (zie afbeelding) voorkomt al te veel vochtverlies
    • Leg de knoflookschijfjes en de schelpen op de plancha
    • Besprenkel met wat olijfolie
    • Grill ze tot ze opengaan en gaar zijn
    • Breng op smaak met een tikkeltje zout
  4. SERVEERTIP

    • Leg de schelpen op de borden
    • Bestrooi met de geroosterde schijfjes knoflook en de peterselie
    • Serveer de scheermessen een plakje citroen (voor de liefhebber) en wat geblancheerde broccolirosetjes
    • Zorg ook voor een bordje waar de lege schelpen op kunnen
  5. Wijntip:
    Een ijskoude Verdejo.

    wijntip witte wijn
Keywords: scheermessen, muergos, longorón, peces navaja, razor clams, spoots, couteaux

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?