Print opties

Scandinavische aardappelsalade

Skandinavisk potatissallad

Cooking Method ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 25 min Rest Time: 2 uur Total Time: 2 uren 30 minuten
Servings 3
Beschrijving

Een Noordelijk alternatief of Kartoffelsalat

Een heel simpel receptje voor het maken van een aardappelsalade op zijn Scandinavisch: een tikkeltje zuurder, een tikkeltje subtieler, een tikkeltje interessanter van smaak dan Kartoffelsalat en daarom beter te combineren bij “zachtere” smaken, zoals bijvoorbeeld gravad lax.

[caption id="attachment_3839" align="aligncenter" width="747"]Gravad Lax met Scandinavische aardappelsalade Gravad Lax met Scandinavische aardappelsalade[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 800 grammen aardappel (vastkokend)
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 4 eetlepels sour cream
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Paar druppels azijn
  • zout (naar smaak)
Instructies
  1. KOKEN

    Kies een stevige aardappel. Kook de aardappels in de schil tot beetgaar. Niet te zacht dus.

  2. Bereiding:

    AFKOELEN EN SCHILLEN

    Laat de aardappels afkoelen en schil ze voorzichtig.

  3. SNIJDEN

    Snij de aardappels in schijfjes van een halve centimeter.

  4. KOMIJN

    Doe de schijfjes in een kom en besprenkel met de komijnzaadjes.

  5. AZIJN

    Vervolgens enkele druppels azijn. Wij hebben lindebloesemhoningazijn gebruikt maar een andere azijn met een lichte kleur kan ook. Donkere azijn verkleurt het gerecht, dat willen we niet.

  6. OLIE

    Scheutje olie erbij.

  7. SOUR CREAM

    Sour cream, 4 eetlepels. Crème fraîche, smetana of zure room kan ook. 

  8. SPATELEN

    Spatel heel voorzichtig door elkaar met een zachte spatel. Breng op smaak met wat zout. Klaar!

  9. SERVEERTIP

    Heerlijk met gravad lax. Klik hier voor het recept.

  10. WIJNTIP

    Tja. Een Akvavit is natuurlijk altijd op zijn plaats. 

Keywords: salmon, Christmas, Sverige, Jultid, kartoffelsalat

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!