Print opties

Salsiccia fatta in casa

Saucisse maison à l'Italienne

Cooking Method
Cuisine
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 1 uur Rest Time: 14 uur Total Time: 15 uren
Beschrijving

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 1,5 kilo worst:
  • 1 kilogram mager varkensvlees (schouder, bovenbil)
  • 500 grammen vet varkensvlees (kinnebak, buik, spek - zonder zwoerd)
  • 75 milliliters witte wijn (droog)
  • 5 grammen zwarte peper (vers uit de molen)
  • 25 grammen zout
  • 1,5 meter varkensdarm (30-32mm)
  • Keukengerei
  • Vleesmolen (met middelfijne schijf)
  • Huishoudfolie
  • Keukenmachine
Instructies
  1. Voorbereiding:
    • Zorg dat u de middelfijne snijschijf op uw gehaktmolen plaatst. De structuur van deze worst behoort iets aan de rulle kant maar smeuïg te zijn
    • Laat zowel de varkensdarmen als het vlees minsten een uur afkoelen in de koelkast
    • Leg ook de gehaktmolen in de koelkast - hoe kouder, hoe beter
    •  
    • Het vlees 1 keer doordraaien en opvangen in een ruime kom
    • Vermengen met het zout en de peper
    • Goed blijven kneden, minstens een minuut of 5
    • Voeg nu de wijn toe
    • Blijf nog een paar minuten kneden
    • Bedek de kom met huishoudfolie en plaats hem minstens een nacht in de koekast
  2. Plaats de varkensdarm op de worstvuller van de vleesmolen.

  3. Zet de vleesmolen aan tot de tuit van de worstvuller vol is.

  4. Knoop nu de darm dicht.

  5. Draai de worst door en sluit de achterkant af met een knoop in de darm.

  6. Dit is het resultaat.

  7. Afhankelijk van uw plannen kunt u nu de worst in porties verdelen en afknellen op de gewenste lengte door de worst een paar slagen te draaien (om en om van richting veranderen - salsiccia a nastro).  Opknopen met rolladetouw wordt ook veel gedaan (salsiccia a rocchi). Italiaanse salsiccia is meestal zo'n 15 cm lang.

    De salsiccia is 3 dagen houdbaar in de koeling, een maand of 3 in de diepvries. Hij kan ook te drogen worden gehangen in een koele ruimte, liefst buiten bij koud weer, mits voorzien van een insectennet. Het drogen duurt minsten 15 dagen maar 30 tot 40 dagen heeft de voorkeur.

Keywords: eigengemaakte worst

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!