Print opties

Salade tiède van rucola met gefrituurde Twentse bakbloedworst

Lauwwarme salade

Cuisine
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 5 min Total Time: 10 minuten
Servings 4
Beschrijving

Bakbloedworst combineert erg goed met Hollandse kost. Stamppotten bijvoorbeeld. Maar maak er een frisse lauwwarme salade mee en u zet een welhaast Franse culinaire creatie op tafel! 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 4 plakken Twentse bakbloedworst
  • 400 grammen rucola
  • 1 handjevol pijnboompitten
  • olijfolie (naar behoeven)
  • grof zeezout (naar smaak)
  • peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Friteuse
  • Koekenpan
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Was de rucola
  2. Snij de bakbloedworst in blokjes van ongeveer 2 cm (mirepoix)

  3. Pijnboompitten roosteren
    • Schil de pastinaak en snij hem in min of meer gelijkmatige stukken.
    • Kook deze in zout water gaar. Let op, de laatste minuten gaat dat sneller dan u denkt, in tegenstelling tot aardappel bijvoorbeeld
    • Giet ze af, laat ze grondig uitlekken en sla ze tot puree met een staafmixer
    • Waarschijnlijk heeft u geen extra vocht nodig. Mocht dat toch het geval zijn, kunt u wat warme melk toevoegen
    • Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe
    • Wrijf de puree door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel
  4. Bereiding:

    • Frituur de bakbloedworst in olijfolie tot een knapperig korstje ontstaat.
    • Laat goed uitlekken op keukenpapier.
    • Maak de rucola aan met nieuwe olijfolie en wat peper uit de molen.
    • Dresseer hier de warme tot lauwe bakbloedworst overheen en garneer af met wat pijnboompitten en grof zeezout. Klaar!
  5. wijntip witte wijn

    Wijntip:
    Een wit, niet al te pretentieus wijntje uit de Castelli Romani of daaromtrent zou onze voorkeur hebben. Een Orvieto, een Frascati.

Keywords: bakbloedworst, sanguinaccio, Overijssel, Twente

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!