Шашлык
Laten we beginnen bij het begin. De Russen beschouwen zichzelf grote experts op het gebied van shashlyk en niet geheel onterecht. Ze zijn er supergoed in. Maar historisch gezien is de naam Turks. Waarschijnlijk uit Azerbajdzjan. Shash is een verbastering van shish, het Turkse woord voor spies, dat we ook terug zien komen in de term Shish Kebab, bijvoorbeeld. Lyk betekent zoveel als “op”, “van” of “aan”. Shashlyk is dus “van een spies, aan een spies”. De term heeft zijn weg naar Rusland gevonden via de Kaukasus. De volkeren aldaar zijn gek op vleesspiesen en aangezien hun landen lang deel hebben uitgemaakt van het tsarenrijk en later de Sovjetunie, heeft dit gerecht de harten veroverd van de Russen.
Shashlyk is voor Russen en andere bewoners van de voormalige Sovjet-Unie meer dan eten. Het is verbonden met gezelligheid, een uitje naar de natuur of een mooie avond in een restaurant, met vakantie aan de Zwarte Zee. In de weekends trekken families erop uit, ontvluchten de grote steden op zoek naar frisse lucht en ontspanning. Tegen het einde van een mooie dag buiten maakt men, meestal de “kerels”, een vuurtje (op de grond of in een mangal) en worden de spiesen geregen. Als de sfeer helemaal bucolisch wordt – maakt men spiesen van jonge twijgen… Heerlijk!
Mangal
Shashlyk wordt vaak geserveerd met lavash , een heerlijke broodsoort uit de Kaukasus. Daarnaast is het gebruikelijk er vers “groen” uit het vuistje bij te eten, zoals peterselie, koriander, bosui en dille. Bij families die de Kaukasische keuken kennen wordt bij shashlyk groene of rode tkemali geserveerd, een heerlijk frisse barbecuesaus gemaakt van kerspruimen.
Tkemali
Hier hoort een rode wijn met postuur bij. Niet te droog, niet te stroef. Een Georgische het liefst - Saperavi kan prima bijvoorbeeld. Maar gewoon Wodka komt ook heel vaak voor.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!