500 grammen runderbotten (zie receptkalfsbotten kan ook)
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien
1 prei
1 winterpeen
2 takjes peterselie
1 stengel bleekselderij
6 peperkorrels
1 stukje citroenschil
1 blaadje foelie
1 blaadje laurier
3 kruidnagelen
Keukenbenodigheden
Braadpan
Soeppan
Oven
Braadslee
Kaasdoek
Schuimspaan
Chinoise
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 225° C
Steek de kruidnagelen in de ene ui
Snij de andere ui in grove snippers
Snij het witte gedeelte van de prei af en snij dit in rondjes. Was deze zorgvuldig
Snij de winterpeen in plakjes
Hak de peterselie grof
Snij de selderijstengel in grove stukken
Kneus de peperkorrels
Doe de botten in een braadslee en schroei ze in 10-15 minuten rondom goed bruin door ze af en toe te draaien.
Bereiding:
Laat de botten afkoelen
Maak het soepvlees droog met een koksdoek of keukenpapier
Verhit de olie in een brede braadpan en bak hierin het vlees snel bruin. Dit mag niet langer duren dan een minuut of 5
Voeg de uisnippers toe en laat ze een minuut meefruiten
Giet er 2 liter koud water bij, voeg de botten eraan toe en breng aan de kook
Schuim af met een schuimspaan
Voeg alle andere ingrediënten toe
Breng weer aan de kook
Temper de warmtebron. Het vlees moet trekken, niet koken. Laat de bouillon minstens 3,5 uur zachtjes trekken
Schuim regelmatig af met een schuimspaan. Geen deksel op de pan doen!
Zeef de bouillon door een natgemaakte doek (let op: Gebruik het liefst kaasdoek, en in ieder geval doek waar GEEN wasmiddel of wasverzachter aan te pas is gekomen!)
Laat de bouillon op kamertemperatuur komen en vervolgens afkoelen in de koelkast. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat hem indampen tot ongeveer 800 -1000 ml overgebleven is. Zeef de bouillon een tweede keer. Klaar!
Tip:
Nu mag de hond zijn bot hebben.
Keywords:
runderbouillon, botten, merg, trekken
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!