Print opties

Runderbouillon

Cooking Method ,
Cuisine
Difficulty Gemiddeld
Beschrijving

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Voor 1 liter
  • 500 grammen rundvlees (ossenstaart, riblap, snippers, poulet, schenkel)
  • 500 grammen runderbotten (zie receptkalfsbotten kan ook)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 2 takjes peterselie
  • 1 stengel bleekselderij
  • 6 peperkorrels
  • 1 stukje citroenschil
  • 1 blaadje foelie
  • 1 blaadje laurier
  • 3 kruidnagelen
  • Keukenbenodigheden
  • Braadpan
  • Soeppan
  • Oven
  • Braadslee
  • Kaasdoek
  • Schuimspaan
  • Chinoise
Instructies
  1. Voorbereiding
    • Verwarm de oven voor op 225° C
    • Steek de kruidnagelen in de ene ui
    • Snij de andere ui in grove snippers
    • Snij het witte gedeelte van de prei af en snij dit in rondjes. Was deze zorgvuldig
    • Snij de winterpeen in plakjes
    • Hak de peterselie grof
    • Snij de selderijstengel in grove stukken
    • Kneus de peperkorrels
    • Doe de botten in een braadslee en schroei ze in 10-15 minuten rondom goed bruin door ze af en toe te draaien.
  2. Bereiding:
    • Laat de botten afkoelen
    • Maak het soepvlees droog met een koksdoek of keukenpapier
    • Verhit de olie in een brede braadpan en bak hierin het vlees snel bruin. Dit mag niet langer duren dan een minuut of 5
    • Voeg de uisnippers toe en laat ze een minuut meefruiten
    • Giet er 2 liter koud water bij, voeg de botten eraan toe en breng aan de kook
    • Schuim af met een schuimspaan
    • Voeg alle andere ingrediënten toe
    • Breng weer aan de kook
    • Temper de warmtebron. Het vlees moet trekken, niet koken. Laat de bouillon minstens 3,5 uur zachtjes trekken
    • Schuim regelmatig af met een schuimspaan. Geen deksel op de pan doen!
    • Zeef de bouillon door een natgemaakte doek (let op: Gebruik het liefst kaasdoek, en in ieder geval doek waar GEEN wasmiddel of wasverzachter aan te pas is gekomen!)
    • Laat de bouillon op kamertemperatuur komen en vervolgens afkoelen in de koelkast. Schep het gestolde vet eraf. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat hem indampen tot ongeveer 800 -1000 ml overgebleven is. Zeef de bouillon een tweede keer. Klaar!
  3. Tip:

    Nu mag de hond zijn bot hebben.

Keywords: runderbouillon, botten, merg, trekken

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!