Print opties

Roti (-platen)

Niet weg te denken uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken

Cooking Method
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 20 min Total Time: 25 minuten
Servings 6
Beschrijving

Uit de Hindoestaanse keuken

Roti betekent in het Hindi gewoon brood. De Hindoestanen hebben het recept meegenomen naar Suriname en op die manier is het in onze keuken terecht gekomen. In de Surinaamse keuken worden veel verschillende varianten van roti gemaakt. Men verwerkt aardappel, linzen en andere producten in het deeg waardoor allerlei lekkere smaaknuances ontstaan. Wij houden ons voorlopig even bij het basisrecept uit India. Simpel en authentiek.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Voor de broodjes:
  • 300 grammen bloem
  • 1 eetlepel olie
  • 250-500 milliliters water
  • 2 ghee (naar behoeven)
  • 1 snufje zout
  • Keukengerei:
  • Tawa (rotipan)
  • Deegroller
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Bloem in een kom doen
    • Olie er overheen gieten
    • Helft van het water erbij gieten
    • het geheel met de hand kneden totdat een soepel (elastisch) deeg ontstaat
    • De deeg afdekken en 30 minuten laten staan
  2. Bereiding:

    • Maak bolletjes van de deeg,  zo groot als een ei
    • Bestuif het werkblad met bloem en rol de bolletjes deeg uit tot een pannenkoek
    • Maak een tawa goed heet en matig daarna het vuur
    • De rotiplaten een voor een bakken op de tawa en elke 2 minuten (ongeveer 3 keer) ongeveer omdraaien. Als ze bol gaan staan zijn ze gaar
    • Vlak voor men de rotiplaat van de pan haalt, eerst even insmeren met ghee om plakken te voorkomen
    • Hierna tweemaal dubbel vouwen (in een kwart dus) en warm houden, bijvoorbeeld in een hoge pan met deksel, tot alle platen klaar zijn
  3. Lekker recept met roti? Klik hier!

Keywords: roti, flatbread, brood

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!