Print opties

Vegetarische roti kip masala

Niet weg te denken uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken

Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 15 min Total Time: 30 minuten
Servings 6
Beschrijving

Uit de Surinaamse keuken

Roti is eigenlijk gewoon het Hindische woord voor brood. Toch kennen wij de term beter als een gerecht, geserveerd met roti(platen), van die dunne deegpannenkoeken. Dat gerecht komt de Nederlandse cultuur binnen vanuit Suriname, en daar is het ontstaan door Hindoestaanse invloeden. Het gerecht roti bestaat in verschillende varianten. Dit is de variant met kip en masalakruiden. Voor dit recept hebben we (zie afbeeldingen) eens vegetarische kipvervanger gebruikt. Niet zo raar eigenlijk, want een groot gedeelte van de Hindoestanen is vegetariër. Maar kip masala kan natuurlijk minstens zo goed met "gewone" kip. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 200 grammen vegetarische kipstukjes
  • 4-8 rotiplaten (zie recept)
  • 200 grammen kousenband
  • 1-2 uien
  • 2 eetlepels garam masala
  • 2 tenen knoflook (uit de pers)
  • 125 milliliters groentebouillon (zie recept)
  • 4 eetlepels olie
  • 125 grammen aardappel (vastkokend)
  • 2 eieren
  • Keukengerei:
  • Faitout (rotipan)
  • Knoflookpers
  • Sauteuse
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • zorg voor regelmatige stukje kipvervanger; niet te groot, niet te klein
    • Maak een “papje” van de masalakruiden, de tomatenpuree, de knoflook en een flinke scheut groentebouillon (klik voor recept). Breng op smaak met zout.
    • Kook de aardappelen beetgaar
    • Kook de eieren hard en pel ze
    • Snij de ui in halve ringen
    • Snij de kousenband op maat
  2. Zet de ui op met wat olie en laat iets aanfruiten.

  3. Voeg de kipstukjes toe en schroei lichtjes dicht.

  4. Stort het vlees en de uien over in een andere, wat ruimere pan.

  5. Voeg de kousenband toe en laat even bakken.

  6. Doe nu de beetgare aardappel erbij.

    • Vervolgens de grof gehakte hard gekookte eieren en
    • Laat alles even goed bakken
    • Blijf goed omscheppen
    • Voeg nu het kruidenpapje toe
    • Verlaag de hittebron
    • Laat het geheel 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje
    • Pas op voor aanbranden
  7. Mocht het te droog worden, nog wat water of groentebouillon (klik voor recept) toevoegen.

  8. Nog even laten pruttelen, op smaak brengen met zout en peper en klaar!

  9. SERVEERTIP

    Zoals gezegd: serveer dit gerecht met de rotiplaten. U kunt ze kopen in de supermarkt maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (zie recept).

  10. WIJNTIP

    Grapje zeker? Biertje natuurlijk! Liefst een Parbootje:)

Keywords: roti, flatbread, brood

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!