Print opties

Rösti

Cooking Method ,
Cuisine
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 10 min Rest Time: 12 uur Total Time: 12 uren 40 minuten
Servings 4
Beschrijving

Rösti is een van oorsprong Duits-Zwitsers gerecht. Het wordt zowel van rauwe als gekookte aardappelen gemaakt. Het is ontstaan als boerenontbijt dat na de introductie van de aardappel in Europa de graanpap, die de rurale Schweizerdeutsche bevolking van oudsher at bij het ontbijt, geleidelijk aan verdrong. Inmiddels is het gerecht niet aaleen een Zwitserse nationale dis, maar heeft het zich verspreid over de hele wereld.

Varianten

Gebakken taart van aardappel is overigens niet alleen in Zwitserland een succes gebleken. De Duitsers kennen Kartoffelfladen en Reibekuchen (zie recept), de Oekraïners hebben dуruny (деруни), de Russen dranniki (дранники), enz.

Ingrediënten
  • 4 eetlepels boter
  • 1 kilogram aardappel (vastkokend)
  • 1 theelepel zout
  • Keukengerei
  • Röstiraffel (of gewone rasp)
Instructies
  1. Piepers koken
    • Kies voor een vastkokende aardappel
    • Kook de aardappelen in de schil
    • Giet af en verwijder de schil
    • Laat een nacht afkoelen
  2. Röstiraffel
    • Aardappels raspen op een röstiraffel of grove rasp
    • Vermengen met het zout
    • Smelt wat boter in een koekenpan
    • Voeg de geraspte aardappel toe en druk plat als een koek
    • Laat op zacht tot middelhoog vuur bakken tot de bodem krokant is
    • Laat de rösti op een bord glijden, plaats er nog een bord op, draai om en laat de rösti met de krokante kant naar boven weer in de pan glijden
    • Serveer meteen wanneer de ander kant ook krokant is. Klaar!
Keywords: dranniki, deruny, kartoffelpukker, aardappelkoekjes

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!