Risotto met witte asperges
Risotto is heerlijk. Het is ook makkelijk te maken, als je je maar houdt aan de regels. Als u het eenmaal onder de knie heeft, snapt u pas hoe erg het is, risotto uit een pakje klaar te maken…
Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond.
Meng in een grote pan koud water, suiker, een flinke scheut wijn, zout en foelie.
Leg de schijfjes asperges hierin en breng aan de kook.
Voeg daarna pas de aspergepunten toe.
Blus de rijst af met nog een flinke scheut witte wijn (deglaceren) en laat deze volledig verdampen (reduceren).
Voeg een tweede klontje ijskoude boter toe en spatel voorzichtig door elkaar tot de boter is opgelost.
Daarna 3 el. geraspte Parmezaanse kaas toevoegen.
Een Trebbiano is de druivensoort bij uitstek voor deze risotto. Wij raden een jonge Colli Etruschi Viterbesi Procanico DOC aan: Prachtig gebalanceerd, fris en droog. Geeft de subtiele asperge de juiste ruimte.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!