Print opties

Risotto e salsiccia fresca

Risotto met verse Italiaanse worst

Difficulty Gevorderd
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Een recept uit de Apennijnen

Heerlijk! Een prachtige risotto die u kunt maken op basis van een Italiaanse salsiccia (klik voor recept), maar, als het echt moet, ook met een Nederlandse saucijs of verse worst. De ene keer zal hij wat hoger op smaak zijn, de andere keer zal hij wat vlakker uitkomen maar niet per se minder lekker. Het originele recept komt uit de Apennijnen; het is populair rond L’Aquila, Amatrice, Antrodoco enz.  Probeer, combineer en vind uw eigen draai!

[caption id="attachment_193" align="aligncenter" width="500"]Amatrice, waar de "Amatriciana" vandaan komt Amatrice, waar de "Amatriciana" vandaan komt[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 400 grammen salsiccia fresca (zie recept)
  • 350 grammen risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano)
  • 1 sjalot of ui (middelgroot)
  • 700 milliliters runder- of kippenbouillon (groentenbouillon; zie recept)
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano (naar smaak)
  • 50 grammen roomboter
  • 150 milliliters droge witte wijn
  • rozemarijn (naar behoeven)
  • salie (naar behoeven)
  • knoflook (naar behoeven)
  • tijm (naar behoeven)
  • olijfolie EV (naar behoeven)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
Instructies
  1. Voorbereiding

    Maak een mooie runderbouillon of kippenbouillon (klik voor de recepten)

  2. Snij de saucijzen in stukjes. Klik hier voor het recept.

    • Stoof de saucijs met de fijn gesnipperde ui, de hele knoflook (1 teentje) en de kruiden in de helft van de boter en wat olie
    • Verwijder de kruiden en de knoflook
    • Voeg de wijn toe en laat indampen tot de helft (reduceren)
    • Voeg nu de rijst toe
    • Laat hem al roerend even op smaak komen
  3. Nu langzaam laten koken, al roerend, en steeds een beetje bouillon toevoegen om de risotto smeuïg te houden.

  4. MANTECARE

    Als de rijst beetgaar is de rest van de boter er doorheen spatelen. Klaar!

  5. SERVEERTIP

    Dit gerecht wordt vaak geserveerd met geraspte harde kaas zoals Parmigiano of Grana Padano.

  6. wijntip rode wijn

    WIJNTIP

    Hierbij smaakt een huisgemaakte wijn van een willekeurige boer uit de buurt in Lazio of Abruzzo natuurlijk het lekkerst….maar kom er maar eens aan. Om een klein beetje in de buurt te komen raden wij een jonge, Bardolino uit de Veneto zonder al teveel poeha aan: lekker fruitig, niet te koppig.

Keywords: rijst, risotto, saucijs, worst

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!