Print opties

Risotto agli asparagi

Risotto met groene asperges

Difficulty Gevorderd
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ook als voor- of bijgerecht!

Ingrediënten
  • 300 grammen risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano)
  • 500 milliliters brodo vegetale (groentenbouillon; zie recept)
  • 2 sjalotten
  • 350 grammen groene asperges
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano (naar smaak)
  • 100 milliliters witte wijn
  • 60 grammen roomboter
  • 1 zout en fijne peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • Rasp
Instructies
  1. Voorbereiding

    Maak een mooie brodo vegetale (groentebouillon) zoals aangegeven in ons aparte recept.

    • Snij de asperges ongeveer op 2/3 hoogte af
    • Gebruik het onderste gedeelte in de groentebouillon
    • De overgebleven stukken snijdt u opnieuw, dit maal ongeveer 1 cm onder de kop
    • Leg de koppen aan de kant en snij de stelen in kleine plakjes
    • Blancheer de koppen in de groentebouillon, ongeveer 5 minuten
    • Haal ze uit de bouillon en laat ze even schrikken in koud water om het garingsproces te stoppen
    • Smelt 20g boter in een ruime pan
    • Zet hierin de zeer fijn gehakte sjalot aan totdat deze glazig wordt
    • Deglaceer (blus af) met droge witte wijn
    • Reduceer tot de wijn verdampt is
    • Voeg de rijst en de plakjes asperge toe
    • Laat deze even in de boter op hun gemak komen terwijl u er zachtjes in roert
    • Blus af met een scheut groentenbouillon en breng weer aan de kook
    • Al roerende laat u het vocht verdampen. Niet te droog laten worden, altijd smeuïg houden, zoals een risotto hoort te zijn
    • Herhaal dit proces, voeg iedere keer opnieuw wat bouillon toe en laat weer verdampen
    • Blijf roeren en bouillon toevoegen tot de rijst “al dente” gaar is en de risotto mooi glad en glanzend is
  2. Mantecare

    Voeg de aspergekoppen en een klontje ijskoude boter toe en spatel voorzichtig door elkaar tot de boter is opgelost. Klaar!

  3. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Serveertip:

    SERVEERTIP

    • Serveer zodra het klaar is in voorverwarmde borden
    • Leg een stuk Parmezaanse kaas op tafel met een rasp, zodat iedereen zelf naar smaak wat kaas over deze risotto kan raspen
    • Buon appetito:)
  5. wijntip witte wijn

    WIJNTIP

    Een Trebbiano is de druivensoort bij uitstek voor deze risotto. Wij raden een jonge Colli Etruschi Viterbesi Procanico DOC aan: Prachtig gebalanceerd, fris en droog. Geeft de subtiele asperge de juiste ruimte. 

Keywords: rijst, risotto, asperge

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!