Print opties

Risotto met cantharellen

Risotto ai finferli

Difficulty Gemiddeld
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ook als voor- of bijgerecht!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 300 grammen risottorijst (liefst vialone nano of carnaroli)
  • 500 milliliters runderbouillon (of brodo vegetale - groentenbouillon; zie recept)
  • 50 milliliters witte wijn
  • zout (naar smaak)
  • 40 grammen roomboter
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano (naar smaak)
  • 1 sjalot
  • 600 grammen cantharellen
  • Keukengerei:
  • Dunschiller
  • Truffelrschaaf
  • Paddenstoelenborsteltje
Instructies
  1. Zet de spulletjes klaar.

  2. Voorbereiding

    Maak een mooie runderbouillon (klik voor recept) Vegetarische variant: brodo vegetale (groentebouillon) zoals aangegeven in ons aparte recept.

  3. Cantharellen zelf plukken is natuurlijk het leukst. Maar de betere supermarkt heeft ze ook in het seizoen. Maak ze goed schoon met een droog paddentoelenborsteltje.

    [caption id="attachment_2157" align="aligncenter" width="300"]Paddenstoelenborsteltje Paddenstoelenborsteltje[/caption]
  4. Snij de sjalot in blokjes van niet groter dan 0,5 cm (brunoise).

  5. Zet de sjalot op met de helft van de boter en laat eventjes glaceren, minuut of 5, op een laag vuur.

  6. Voeg nu de rijst toe en schep een tijdje lang goed door elkaar. Vanaf dit moment start de kooktijd van de rijst (15 minuten).

  7. Blus af met witte wijn (deglaceren).

    • Leng het mengsel aan met 3 pollepels bouillon of brodo vegetale
    • Wanneer de rijst bijna droogkookt, voegt u weer een beetje (groente)bouillon toe
  8. Serveertip:

    Na precies 10 minuten (5 minuten voordat de rijst gaar is dus) voegt u de cantharellen pas toe.

  9. Goed omscheppen.

  10. Indien nodig bouillon bijven toevoegen tot een mooie smeuïge risotto met beetgare rijst is ontstaan.

  11. Breng op smaak met zout.

  12. Roer als laatste de tweede helft van de boter door de risotto. Klaar!

  13. Parmezaan raspen.

    Zorg voor een goede hoeveelheid Parmezaan of Grana Padano.

  14. Serveer met de geraspte kaas. Eventueel met nog wat extra schaafsel (met de truffelschaaf).

Keywords: rijst, risotto, paddenstoelen, cantharellen

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!