Print opties

Risotto al cacao

Risotto met cacao (hier afgebeeld als bijgerecht)

Cooking Method
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Koken met cacao. Leuk en een echte openbaring!

Een woord vooraf:
Risotto vraagt om een bepaalde soort rijst: in ieder geval een Italiaanse, en dan, afhankelijk van de soort risotto, een iets droogkokende, zoals de Carnaroli, of een iets compacter blijvende voor nattere risotto’s (risotto all’onda). Voor dit laatste soort rijstgerechten gebruiken we het liefst riso Vialone Nano. Als u die niet kunt vinden, gebruik dan carnarolirijst. Als laatste alternatief kunt u kiezen voor arboriorijst, hoewel die eigenlijk meer voor salades is.

[caption id="attachment_5569" align="aligncenter" width="300"]Vialone nano Vialone nano[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 250 grammen risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano)
  • 70 milliliters droge witte wijn
  • 40 grammen roomboter
  • 1 eetlepel cacao
  • zout en peper uit de molen (naar smaak)
  • 50 milliliters olijfolie
  • 30 grammen Parmezaanse kaas
  • 1 liter kalfsbouillon (zie recept)
  • 1 sjalot
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • Garneerring
  • Rasp
Instructies
  1. Voorbereiding

    Maak een mooie kalfsbouillon zoals aangegeven in ons aparte recept.

    • Hak de ui fijn
    • Laten zweten in een cocotte met wat olijfolie
    • Rijst toevoegen en even in de olie onder voortdurend roeren aanzetten
    • Wijn toevoegen en reduceren
    • Langzaam beetje bij beetje de bouillon toevoegen totdat de rijst beetgaar is (15-18 minuten)
    • Wanneer de rijst beetgaar is een eetlepel cacaopoeder toevoegen en goed mengen
    • Monteren met de helft van de boter en op het laatst de parmezaan er doorheen verwerken
    • Op smaak brengen met peper en zout. Klaar!
  2. Serveertip:

    SERVEERTIP

    Bouw de risotto op met een garneerring. Geef alleen een vork, en dek deze rechts in.

  3. wijntip rode wijn

    WIJNTIP

    Een rode zoete (versterkte) wijn laat deze dis het beste tot zijn recht komen: een Banyuls uit de Rousillonstreek, een Old Tawny port uit Portugal, of een Rietvallei Rooi Muscadel uit Zuid-Afrika, bijvoorbeeld. Een mooie gerijpte Madeira Boal kunnen we er ons ook prima bij voorstellen.

Keywords: rijst, risotto, chocola, cacao

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!