Risotto au Gorgonzola et poires
Iedereen kent de meesterlijke combinatie van Roquefort en peren wel. lekker om een maaltijd mee af te sluiten - de kaas begeleiden het laatste staartje wijn van het hoofdgerecht, de peer luidt het dessert in. Maar dit is ook lekker....peer, gorgonzola (ook een blauwschimmelkaas) en risottorijst. Topgerechtje!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Maak een mooie brodo vegetale (groentebouillon) zoals aangegeven in ons aparte recept.
Ingrediënten klaar?
Snij één van de peren eerst in reepjes...
...en vervolgens in kleine blokjes.
Pureer de andere peer met een staafmixer.
Snij de Gorgonzola in kleine blokjes. Hoeft niet netjes.
Rasp de Parmezaanse kaas (Grana kan ook).
Stoof de fijn gesnipperde sjalot in de helft van de boter op laag vuur tot ze doorzichtig worden. (glaceren).
Voeg nu de rijst toe.
Voeg een flinke scheut brodo vegetale toe.
Nu langzaam in laten koken, al roerend, en steeds een beetje brodo vegetale toevoegen om de risotto smeuïg te houden, maar niet te nat.
De rijst doet er ongeveer een kwartier over om te garen. Zo'n vijf minuten daarvoor voegt u eerst de Gorgonzola,
dan de de stukjes peer...
...en dan de perenpuree toe. Goed mengen.
Parmezaan door de risotto roeren en serveren. Klaar!
U kunt de schil van de peer heel even frituren op 160 graden,
uitlaten lekken op een keukenpapiertje en...
...toevoegen als versiering.
Deze risotto verdient een fruitige, Italiaanse wijn die qua karakter opkan tegen de Gorgonzola maar zich tegelijkertijd kan laten verleiden door de suikers van de peer. Een witte Traminer aromatico, bijvoorbeeld.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!