Print opties

Risotto con Gorgonzola e pere

Risotto au Gorgonzola et poires

Cooking Method , , ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Cook Time: 20 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Ook als voorgerecht!

Iedereen kent de meesterlijke combinatie van Roquefort en peren wel. lekker om een maaltijd mee af te sluiten - de kaas begeleiden het laatste staartje wijn van het hoofdgerecht, de peer luidt het dessert in. Maar dit is ook lekker....peer, gorgonzola (ook een blauwschimmelkaas) en risottorijst. Topgerechtje!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 260 grammen risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano)
  • 2 handperen (decana of conference)
  • naar behoeven brodo vegetale (groentebouillon; zie recept)
  • 1 sjalot
  • 100 milliliters witte wijn
  • 50 grammen roomboter
  • 100 grammen Gorgonzola (piccante)
  • zout en fijne peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Staafmixer
  • Friteuse
  • Keukenpapier
Instructies
  1. VoorbereidingBrodo vegetale -groentebouillon

    VOORBEREIDING

    Maak een mooie brodo vegetale (groentebouillon) zoals aangegeven in ons aparte recept.

  2. Ingrediënten klaar?

    • Schil de peren
    • Verwijder het klokhuis
  3. Snij één van de peren eerst in reepjes...

  4. Brunoise van peren

    ...en vervolgens in kleine blokjes.

  5. Pureer de andere peer met een staafmixer.

  6. Snij de Gorgonzola in kleine blokjes. Hoeft niet netjes.

  7. Rasp de Parmezaanse kaas (Grana kan ook).

  8. Stoof de fijn gesnipperde sjalot in de helft van de boter op laag vuur tot ze doorzichtig worden. (glaceren).

  9. Voeg nu de rijst toe.

    • Laat hem al roerend even op smaak komen. De rijst moet een klein beetje glazig worden aan de buitenkant
    • Voeg de wijn toe (deglaceren) en laat indampen tot de helft (reduceren)
  10. Voeg een flinke scheut brodo vegetale toe.

  11. Nu langzaam in laten koken, al roerend, en steeds een beetje brodo vegetale toevoegen om de risotto smeuïg te houden, maar niet te nat.

  12. De rijst doet er ongeveer een kwartier over om te garen. Zo'n vijf minuten daarvoor voegt u eerst de Gorgonzola,

  13. dan de de stukjes peer...

  14. ...en dan de perenpuree toe. Goed mengen.

  15. Mantecare
    • Rijst beetgaar? Vuur uit!
    • Nu even een klontje ijskoude boter door de risotto roeren (mantecare)
    • Nu kunt u hem op smaak brengen met wat zout (en eventueel peper. Denk eraan dat de vrij zoute Parmezaan er nog bij moet dus overdrijft niet)
  16. Parmezaan door de risotto roeren en serveren. Klaar!

  17. Serveertip:

    U kunt de schil van de peer heel even frituren op 160 graden,

  18. uitlaten lekken op een keukenpapiertje en...

  19. ...toevoegen als versiering.

  20. WIJNTIP

    Deze risotto verdient een fruitige, Italiaanse wijn die qua karakter opkan tegen de Gorgonzola maar zich tegelijkertijd kan laten verleiden door de suikers van de peer.  Een witte Traminer aromatico, bijvoorbeeld.

Keywords: rijst, risotto, peer, gorgonzola, schimmelkaas

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!