Print opties

Ravigote

Cuisine
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Cook Time: 5 min Total Time: 5 minuten
Servings 4
Beschrijving

Net als op de foto? Nee dus!

Op de afbeelding zie u een soort mayonaise met wat stukjes erin. Vaak ziet men dat voorbijkomen als men om ravigote vraagt, zeker in Nederland. Fout. Ravigote lijkt veel meer op vinaigrette dan op mayonaise. Ravigote (of ravigottesaus) is een simpele saus op basis van vinaigrette. De naam heeft te maken met het Franse werkwoord« revigorer », opmonteren, waarschijnlijk omdat hij aan de zure kant is. Er zijn verschillende versies. De meesten bevatten azijn, sjalotten of uien, kappertjes en verschillende tuinkruiden zoals bieslook, dragon, peterselie, kervel.

Ravigote wordt veel geserveerd bij vis, eieren en allerlei gerechten in gelei of aspic (kopkaas, hersenen, zult).

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Voor een halve liter:
  • 30 grammen sjalot
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels peterselie (vers gehakt)
  • 1 eetlepel zure augurk (gehakt)
  • 6 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels bieslook
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
Instructies
  1. BEREIDING

    • Hak de sjalot heel fijn
    • Vermeng de olie en de azijn, als in een vinaigrette
    • Vermeng alle ingrediënten en maak een samenhangende saus
    • Laat koel staan tot u de saus nodig heeft. Klaar!
Keywords: ravigote

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!