Ragù voor de moderne mens (lifehack)

Ragù (of sugo di carne) als je snel iets moet…

Ragù voor de moderne mens (lifehack)
Description
Salsa Bolognese
Salsa bolognese (eigenlijk ragù bolognese) is waarschijnlijk de meest bekende saus uit de Italiaanse keuken. Jammer, dat de naam van deze saus zoveel onrecht wordt aangedaan, te beginnen met het feit, dat geen inwoner van Bologna het in zijn hoofd zou halen om deze saus over spaghetti te doen: Spaghetti alla Bolognese, of, erger nog, Spaghetti à la Bolognaise, is een dwaling: een misverstand dat ergens op de Autoroute du Soleil moet zijn ontstaan in een oververhitte auto met veel te veel kinderen op de achterbank, in de file voor de péage.
De faam van Bologna als culinaire stad gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Toen al werkten in Bologna, aan het hof van rijke families, in de verre omtrek bekende koks. De culinaire traditie van Bologna is rechtstreeks verbonden met de universiteit van de stad, één van de oudste van de wereld: het samenraapsel van professoren en studenten uit alle landen van Europa zorgde voor een verrijking van de gastronomische horizon en veroorzaakte een verbetering in de logistiek van levensmiddelentoevoer.
Zwaar eten
De èchte traditionele ragù bolognese is een recept waar het vet vanaf druipt. Daarom wordt het nog maar zelden zo gemaakt in restaurants, en zelfs de meeste huishoudens maken tegenwoordig een versie die je zonder al te veel schroom aan je cardioloog durft te vertellen. U kunt het traditionele recept hier raadplegen. Voor de meer bewuste eters is er een moderner recept: klik hier.
Maar stel nou dat je snel een ragù nodig hebt en die heb je niet liggen? Nou, dan kun je er misschien altijd nog een samenstellen. Volg deze stappen!
Zie ook: sugo
Ingrediënten
Kies:
Instructies
-
Sugo (klik voor recept). Die moet u hebben staan. In Italië geen probleem - iedere familie heeft wel wat sugo in huis.
-
Bij ons ligt dat minder voor de hand. Ons advies? Invriezen! Sugo kan makkelijk in vormpjes worden gegoten en worden bewaard in de diepvries.
-
Verder hebben we nog een "left-over" nodig: draadjesvlees (rund). Liefst wat overgebleven vlees uit ons beroemde ossobucorecept maar het mag ook best ander suddervlees zijn, zoals van ropa vieja, uit de spezzatino, uit kalfswang, runderragout, enz. Het liefst met niet teveel overheersende smaakelementen zoals laurier (hachée), paprika (pörkölt), of zoetigheid (zoervleisch). Hoe neutraler hoe beter.
-
Prak het draadjesvlees met een vork of haal het met uw vingers uit elkaar.
-
Voeg toe aan de sugo.
-
Vermeng tot een egale saus. Breng op smaak met zout indien nodig. Klaar!