Print opties

Caieto Provençalo

Provençaalse vleespasteitjes in varkensnet

Cuisine ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 30 min Total Time: 1 uur
Servings 4
Beschrijving

Dit recept, dat in de Provence zeer mooi CAIETO PROVENÇALO heet (Provençaalse kwartels), komt ook wel voor in andere delen van Frankrijk (als caillettes). Meestal dragen dan de vleespasteitjes of gehaktballen, hoe u ze maar wilt noemen, de naam van het varkensnet dat gebruikt wordt om ze stevigheid te geven: Crépinettes.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 500 grammen varkenslever
  • 200 grammen vet spek
  • 500 grammen varkensbuik, speklapjes (of varkensnek, varkensfilet)
  • 1 varkensnet (crépinette)
  • 500 grammen snijbiet (witte kool of paksoi kan ook)
  • 500 grammen spinazie
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels peterselie (vers gehakt)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 1 takje verse tijm
  • 1 blaadje laurier
  • zout en peper (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Braadslee
  • Sautoir
  • Vergiet
  • Oven
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Week het varkensnet (crépinette) een half uurtje in lauw water om het soepel te maken
    • Was de spinazie en de snijbiet grondig en laat ze uitlekken
    • Kook de groenten ongeveer 10 minuten in zout water
    • Doe ze over in een vergiet, laat ze goed uitlekken en afkoelen en hak ze vervolgens (niet al te fijn)
    • Hak de uien en de knoflook zeer fijn
    • Maal nu het vlees: varkensvlees, spek en lever
    • Verwarm de oven voor op 200 C°
    • Bak het vette spek uit en vang het vet op
  2. Bereiding:

    • Doe het spekvet in een sautoir (koekenpan met hoge rand) 
    • Doe de knoflook en de ui erbij en laat deze bakken tot ze glazig worden en iets opkleuren
    • Doe vervolgens het gehakte vlees erbij en laat het geheel een paar minuten bakken en goudbruin worden
    • Voeg de kruiden toe
    • Doe als laatste de groenten erbij
    • Laat nu het mengsel afkoelen
    • Klop de eieren en voeg ze toe aan de koude farce (vleesvulling)
    • Maak van het mengsel 12 mooie ronde gehaktballen
    • Neem het varkensnet uit het water, snijd het in 12 stukken en omwikkel elke “kwartel” met een deel
  3. Bijgerechten

    Rangschik de “kwartels” in een braadslee en braad ze in de oven in ongeveer 35 minuten

  4. Een mooie rosé uit de regio zou zeker niet misstaan.

  5. Serveertip:
    In de Provence worden deze “kwartels” zowel koud als warm gegeten. Warm zijn ze het lekkerst met ratatouille (klik voor recept) als garnituur.

Keywords: varkenskarbonade

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!