Print opties

Provençaalse schouderkarbonade met abrikozen, rozemarijn en appelbalsamico

Cotelette de porc à la Provençale aux cinq épices

Cooking Method , ,
Cuisine ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 10 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 4 x 150-200 grammen schoft- of schouderkarbonade
  • 3 sjalotten
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 ui (groot)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 9 abrikozen (goed rijp)
  • (appel)balsamicoazijn (naar smaak)
  • zeezout (grof, naar smaak)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • Chinese vijfkruidenpeper (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Knoflookpers
  • Oven of BBQ met grill en spit
  • Kernthermometer
Instructies
  1. Voorbereiding:

    • Eerst maken we eventueel de vijfkruidenpeper zelf.  Deze blijft weken goed in een afgesloten pot, dus u kunt het mengsel ruim van tevoren maken. Klik hier voor het recept
    • Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn
    • Hak de rozemarijn
  2. Was de abrikozen en ontpit ze.

  3. Bereiding:

    • Braad de schouderkarbonades snel aan in de olijfolie op een hoog vuur
    • Voeg zes van de negen abrikozen, rozemarijn, en de sjalotten toe
    • Breng op smaak met de vijfkruidenpeper en het zeezout, en voeg een half glaasje water toe
    • Verminder de warmtebron en laat ongeveer 8 minuten pruttelen
    • Haal het vlees uit de pan en bewaar het op een warme plek
    • Voeg een eetlepel maple syrup, een eetlepel (appel)balsamico en de resterende drie abrikozen toe
    • Laat het geheel snel indampen op hoog vuur (reduceren)
    • Zodra de saus begint in te dikken haalt u hem van het vuur.
    • Dien het karbonaatje op, genappeerd met deze voortreffelijke saus.
  4. Bijgerechten

    Tip:
    Mocht u niet aan appelbalsamico kunnen komen kunt u een mengsel maken van appelazijn en appelstroop, en de maple syrup is, als het moet, te vervangen door suikerstroop of honing.

  5. wijntip witte wijn

    Een wijn die hier bij past is een fruitige, iets zoetige witte wijn. Een goede Duitse Riesling uit het Saar-Ruwergebied, zou een interessante combinatie kunnen zijn.

Keywords: varkenskarbonade

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!