Provençaalse schouderkarbonade met abrikozen, rozemarijn en appelbalsamico
Met vijkruidenpeper
Cotelette de porc à la Provençale aux cinq épices
Provençaalse schouderkarbonade met abrikozen, rozemarijn en appelbalsamico
Ingrediënten
Keukenbenodigheden
Instructies
-
Voorbereiding:
- Eerst maken we eventueel de vijfkruidenpeper zelf. Deze blijft weken goed in een afgesloten pot, dus u kunt het mengsel ruim van tevoren maken. Klik hier voor het recept
- Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn
- Hak de rozemarijn
-
Was de abrikozen en ontpit ze.
-
Bereiding:
- Braad de schouderkarbonades snel aan in de olijfolie op een hoog vuur
- Voeg zes van de negen abrikozen, rozemarijn, en de sjalotten toe
- Breng op smaak met de vijfkruidenpeper en het zeezout, en voeg een half glaasje water toe
- Verminder de warmtebron en laat ongeveer 8 minuten pruttelen
- Haal het vlees uit de pan en bewaar het op een warme plek
- Voeg een eetlepel maple syrup, een eetlepel (appel)balsamico en de resterende drie abrikozen toe
- Laat het geheel snel indampen op hoog vuur (reduceren)
- Zodra de saus begint in te dikken haalt u hem van het vuur.
- Dien het karbonaatje op, genappeerd met deze voortreffelijke saus.
-
Bijgerechten
Tip:
Mocht u niet aan appelbalsamico kunnen komen kunt u een mengsel maken van appelazijn en appelstroop, en de maple syrup is, als het moet, te vervangen door suikerstroop of honing. -
Een wijn die hier bij past is een fruitige, iets zoetige witte wijn. Een goede Duitse Riesling uit het Saar-Ruwergebied, zou een interessante combinatie kunnen zijn.