Print opties

Frenched pork rib chop met molsla

Tranche de carré de porc habillé, salade pissenlits, sauce moutarde

Cuisine
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 10 min Total Time: 20 minuten
Servings 4
Beschrijving

Molsla

Molsla is het blad van de paardenbloem. Paardenbloemen kun je namelijk eten. De bladeren worden overdekt met zand, waardoor ze verbleken. Eigenlijk net als we doen met witlof en asperges. Vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte paardenbloem-bladeren gezocht, vandaar de naam molsla.  Molsla wordt op diverse markten in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet echt populair, en dat is onterecht. In Italië is een nauwe verwante van molsla, cicoria (waar ons woord cichorei weer verwant aan is) zeer in trek. Uit dezelfde familie komen de krulandijvie, beter bekend als frisée, witlof, roodlof en radicchio. Kenmerk voor de hele familie is de matig tot intens bittere smaak.

[caption id="attachment_1862" align="aligncenter" width="300"]Radicchio Radicchio[/caption]

 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 4 frenched pork chops (tomapork, pork racks)
  • boter (naar behoeven)
  • 200 milliliters mosterdsaus (zie recept)
  • 1 krop molsla
  • 1 flinke scheut wijn (liefst rosé)
  • 100 milliliters room
  • zout & peper uit de molen (naar smaak)
Instructies
  1. VOORBEREIDING

    • Koop mooie frenched pork chops. Ze heten ook wel pork racks of tomapork
    • Was de molsla zo grondig als u kunt. Driemaal spoelen is geen overbodige luxe
  2. Kruid de pork racks.

  3.  

    BEREIDING

    • Zet de gehakte sjalot aan met wat boter tot deze glazig begint te worden (glaceren)
    • Blus af met de wijn (deglaceren)
    • Voeg de mosterd toe
    • Laat de wijn zo goed als helemaal verdampen (reduceren à sec) en voeg dan de room toe
    • Laat zachtjes doorkoken tot de saus mooi gebonden is
    • U kunt ook even kijken naar dit recept voor mosterdsaus
    • Gaar ondertussen de molsla in wat boter, liefst in een wok
    • Bak de racks in hete boter, ongeveer 5 minuten per zijde. Klaar!
  4. SERVEERTIP

    Een in de schil gekookte aardappel is hier lekker bij.

  5. wijntip rode wijn

    WIJNTIP

    Een Beaujolais lijkt ons een goed idee. Een Fleurie bijvoorbeeld.

Keywords: tomapork, cotelette, chop

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!