Pomme d'amour
Een uitstekend idee voor Valentijnsdag: Pomme d’amour, oftewel liefdesappels. Tenminste, zo heten ze bij de Fransen. De Italianen hebben er een iets minder geslaagde benaming voor, als het aankomt op liefde en vertrouwen: mela stregata, oftewel “behekste appel”, zeg maar de appel waarmee de boze koningin op listige wijze Sneeuwwitje ter dood trachtte te brengen. Wij noemen ze meestal snoepappels. Ook niet echt iets dat nou direct betrekking heeft op de liefde… We houden dus op de Franse benaming.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Was de appels in koud water en droog ze zorgvuldig af.
Verwijder de steeltjes en steek ze op een dikke satéprikker tot driekwart van de hoogte van de appel.
Bedek de werkbank of een snijplank met ovenpapier.
NB: Sommigen zeggen dat de caramel beter wordt als je de appels meteen na het karamelliseren in ijswater doopt. Niets is minder waar: de caramel neemt het water op en geeft het nog geen dag later weer aan u terug in de vorm van slappe caramel met rode druppels aan de buitenkant van de pomme d’amour!
Laat de pommes d’amour minstens 30 minuten afkoelen en uitharden
Uw pan zit nu onder de keiharde rode caramel. Het is niet de bedoeling dat u die voor de volgende dag aan uw geliefde overlaat. Doet u dat wel, dan krijgt u dat waarschijnlijk tot de volgende Valentijnsdag te horen. En terecht. U kunt de caramel het beste verwijderen door de pan met koud water op het vuur te zetten. Zodra het water warm wordt lost de caramel erin op. Fijne Valentijn!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!