Polenta saucisse, sauce tomates
Dit is wat je zou moeten eten op wintersport in Italië!! Heerlijk gewoon. Maar…thuis maken kan dus ook. Simpel en lekker, heerlijk op een koude avond bij het haardvuur.
Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem - de paiolo.
[caption id="attachment_5283" align="aligncenter" width="300"] Elektrische paiolo voor polenta[/caption]Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk), en zelfs heeft niet iedereen tegenwoordig een oma die gek genoeg is om uren in de maispap te roeren. Er zijn daarom elektrische paiolo's in de handel. Veelal wordt echter voorgekookte polenta gebruikt.
[caption id="attachment_1842" align="aligncenter" width="201"] Snel-klaar-polenta[/caption]Deze wordt gemaakt door voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Het leukste is natuurlijk om de salsiccia fresca zelf te maken (klik voor recept). Kopen is uiteraard ook een optie.
Bereiding
We blijven in wintersportsferen: een Pinot noir uit Süd-Tirol
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!