Polenta e salsiccia

Polenta met Italiaanse verse saucijs en tomatensaus
pinit

Polenta saucisse, sauce tomates

Polenta e salsiccia

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 5 min Cook Time 15 min Total Time 20 minuten
Servings: 4

Description

Dit is wat je zou moeten eten op wintersport in Italië!! Heerlijk gewoon. Maar…thuis maken kan dus ook. Simpel en lekker, heerlijk op een koude avond bij het haardvuur.

Polenta

Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem - de paiolo.

Elektrische paiolo voor polenta
Elektrische paiolo voor polenta

Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk), en zelfs heeft niet iedereen tegenwoordig een oma die gek genoeg is om uren in de maispap te roeren. Er zijn daarom elektrische paiolo's in de handel. Veelal wordt echter voorgekookte polenta gebruikt.

Snel-klaar-polenta
Snel-klaar-polenta

Deze wordt gemaakt door voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

En verder:

Polenta met salsiccia en sugo

  1. Het leukste is natuurlijk om de salsiccia fresca zelf te maken (klik voor recept). Kopen is uiteraard ook een optie. 

  2. Bereiding

    • Snij de salsiccia in stukjes en zet ze aan in wat olijfolie
    • Verwarm de sugo (klik voor recept) en stoof de stukjes saucijs daarin verder gaar
    • Maak ondertussen een polenta van 60 g polenta per persoon + 4 maal de hoeveelheid in water. Volg de instructie op het pak
    • Stort de polenta in een vorm en laat even opstijven
    • Garneer af met een blaadje basilicum en serveer met geraspte pecorino
    • Uw wintersportdiner is klaar. Zonder gebroken benen en zonder vliegschaamte.
  3. We blijven in wintersportsferen: een Pinot noir uit Süd-Tirol 

    wijntip rode wijn
Keywords: polenta, salsiccia, sugo

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?