Узбекский плов - O'zbek palovi
Mensen zeggen wel eens van een bepaald gerecht dat het geen gerecht is, maar een “way of life”. Vaak is deze uitdrukking een beetje overtrokken maar van plov, de nationale dis van Oezbekistan, mag je dit rustig stellen. Er gaat geen feestdag voorbij zonder plov: een huwelijk, een geboorte en zelfs een begrafenis kunnen niet zonder plov. De overlevering wil dat aan hoe iemand plov maakt je kunt zien of het een echte kerel is (het wordt uitsluitend door mannen geprepareerd). Een beetje Oezbeek eet nog voor hij op zijn werk is al ergens minstens een keer plov onderweg. Want als je wat te vieren hebt in Oezbekistan dan doe je dat in het groot: je nodigt de hele buurt uit op een bord plov, of, als je daar te ruimte niet voor hebt, huur je een zogeheten chaj-khanah (theehuis) of karavan saraj (herberg) af, waar je ’s ochtends vroeg rechtstreeks vanaf de markt met je ingrediënten naar toe gaat om aldaar, gebruik makend van keukengerei en houtgestookt vuur van het etablissement, je eigen plov te maken.
[caption id="attachment_2126" align="aligncenter" width="300"] Kazan voor plov[/caption]Plov wordt gemaakt in een aantal vaste etappes, als in een goed behoed ritueel. Niets wordt aan het toeval overgelaten, want de eer van kok en familie hangt ervan af. Door de Russische invloed in het Euraziatische, hoofdzakelijk mohammedaans gebied (waar alcohol in principe uit den boze is) is wel een klein detail binnengeslopen: Na iedere etappe wordt vaak door de kok en zijn assistenten nog wel eens een “ritueel” glas wodka genuttigd. Dat stemt de goden goed. De kok is dan ook vaak, op het moment dat de plov uiteindelijk op tafel komt, “erg moe”…
[caption id="attachment_982" align="aligncenter" width="300"] Wodka[/caption]
STAP 1
STAP 2
STAP 3
STAP 4
STAP 5
STAP 6
STAP 7
STAP 8
STAP 9
STAP 10
Plov wordt traditioneel met de hand gegeten uit een grote schaal die midden op tafel wordt gezet. De gestoofde knoflook wordt bovenop de plov gelegd en als delicatesse, teentje voor teentje bij de rijst verorberd. Bij plov eten de Oezbeken een salade van rauwe ui, verse tomaten en scherpe rode peper. Nogal een beproeving voor West-Europese magen…
Ondanks de "negatieve" invloed van de toenmalige sovjetoverheersing is het leeuwendeel van de plov-consumenten Moslim. In principe bij dit gerecht dus geen wijn dus, maar zwarte thee met verse tijm. Tenzij het “post-communistische” overheerst… dan natuurlijk wodka. Maar…als u het niet kunt laten, een robuuste rode wijn is natuurlijk wel lekker bij zo’n prachtgerecht.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!