U kunt hier verschillende soorten draadjesvlees voor gebruiken. Wij zijn gegaan voor een mooie Black Angus USA picanha (staartstuk). Een sukade kan ook, een bloemstuk zeker ook.
Kriek (biersoort), ook wel kriekenbier en kriekenlambiek, is een Belgische biersoort. Kriek wordt bereid door zo’n 20% zure kersen (morellen) toe te voegen aan de houten vaten waarin lambiek, een biersoort van spontane gisting, wordt gegist. De lambiek heeft dan al 3 tot 18 maanden gerijpt. Na negen maanden rijping wordt de kriek gefilterd en in flessen gebotteld, waar het bier verder rijpt. Omdat deze verdere gisting gepaard gaat met hoge druk worden kleine champagneflessen gebruikt. Behalve deze zo typische flessen zijn ook varianten in de handel in flesjes van 25 centiliter met een kroonkurk. Deze zijn vaak geproduceerd met vruchtensap en gezoet om ze sneller te kunnen leveren, en beter drinkbaar te maken bij een groter publiek. Heerlijk product om mee te koken vanwege de matige alcohol en de perfecte zuurtegraad!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Smelt de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken.
Bak het vlees snel aan weerskanten aan.
Voeg de gesneden groenten toe.
U heeft 1 liter Kriek nodig.
Giet de kriek in de pan...
tot het vlees vrijwel geheel onder staat.
Haal het vlees uit de pan.
Zeef de saus en giet deze over in een sauspan. De vorm daarvan bevordert het snelle verdampen van overtollig vloeistof (zie verder).
U kunt nu op speurtocht gaan naar de kruiden die u heeft toegevoegd. Het hoeft natuurlijk niet maar het is wel fijner als die uit de saus worden verwijderd: niet lekker, zo'n hele jeneverbes in je mond...
Hierna kunnen de groenten weer terug in de saus.
Zet de sauspan op hoog vuur.
Reduceer de vloeistof tot een mooie, samenhangende saus overblijft.
Voeg de honing toe en roer door de saus.
U kunt het vlees indien nodig in de sauspan warm houden.
Bedek de biet met flink veel saus
We hebben geprobeerd om er Kriek bij te drinken maar dat was vreemd genoeg geen succes: teveel van het goede. Een mooie Ripasso della Valpolicella deed het daarentegen super.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!