Picada Catalana

Een fantastische Catalaanse sausbasis
pinit

Catalaanse picada

Picada Catalana

Description

Een fantastische Catalaanse sausbasis met noten, saffraan, zout en peper die in een vijzel wordt gemaakt . De picada is een van de meest karakteristieke bestanddelen van de Catalaanse keuken. Het is geen saus die men apart kan gebruiken (zoals mayonaise). Hij moet altijd aan iets anders worden toegevoegd. Picada wordt vaak gebruikt om sauzen meer volume te geven en dikker te laten lijken. Het wordt gebruikt bij van alles: vlees, vis, rijst, soepen, peulvruchten, groenten. Zoals vaak in regionale keukens zijn er ook van picada honderden varianten. In de meeste gevallen echter komen de volgende bestanddelen er toch wel in enige vorm en hoeveelheid in voor: saffraan, amandel, hazelnoot, pijnboompitten, walnoten en oud brood of croutons. Minder “verplichte” verschijningen zijn kaneel, gekookte lever (kip of konijn), chocolade, komijn, en andere specerijen. De picada wordt bereid in een vijzel. Voor de smeuïgheid wordt soms vloeistof toegevoegd, in de vorm van een of ander kookvocht, bouillon of heet water.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Voorbereiding:
    • Haal de korstjes van het casinobrood af
    • Snij de sneetjes in blokjes
    • Frituur deze in wat olijfolie tot croutons
    • Haal uit de pan en laat goed uitlekken op keukenpapier
    • Alle ingrediënten in een vijzel fijnstampen tot een egale bruine massa is ontstaan
    • Zouten naar smaak
    • Eventueel iets aanlengen met wat vocht. Klaar!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?