Print opties

Penne alla vodka

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 2 min Cook Time: 12 min Total Time: 14 minuten
Servings 6
Beschrijving

Penne alla vodka –  een klassieker

Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de “chique en klassiek”, zoals penne alla vodkapenne al salmonepappardelle al sugo die lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer “cachet”.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 700 grammen penne rigate (of andere pasta)
  • 150 milliliters sugo (Italiaanse tomatensaus - zie recept)
  • 1 flinke scheut wodka
  • zout
  • 150 milliliters room
  • Keukenbenodigheden
  • Garde
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Maak een lekkere  sugo zoals aangegeven in het recept

  2. Bereiding:

    Kook de penne in ruim zout water tot ze bijtgaar zijn.

  3. Verwarm uw sugo even apart.

    • Deglaceer (blus af) met een scheut Wodka
    • Laat even indampen en…
  4. …voeg dan de room toe

  5. Laat weer even indampen tot een mooie gladde saus ontstaat. 

  6. Giet de pasta af en doe deze bij de saus in de pan.

  7. Zet op een laag vuurtje en blijf even roeren tot de saus iets inbindt. Klaar!

  8. Serveertip:

    Zet vliegensvlug op tafel. Pasta’s met roomsaus hebben de neiging door te garen en plakkerig te worden. In veel Italiaanse families wordt dan ook een kommetje “acqua della pasta” op tafel gezet, oftewel een klein beetje van het overgebleven kookvocht. Mocht de pasta dan gaan plakken, met een scheutje van dat vocht is alles weer verholpen. Penne alla vodka worden meestal niet geserveerd met geraspte Parmezaanse kaas maar het kan wel. Ons advies is: Geen poespas: de smaak is zo subtiel dat hij snel overheerst kan raken door onnodige futiele bijkomstigheden.

  9. Wijntip:wijntip witte wijnEen kurkdroge, goed gekoelde witte wijn.
Keywords: pittig, room, tomatensaus, wodka

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!